Hollandeova popularita po pařížských útocích výrazně vzrostla

17.01.2015 21:01

Dosud klesající popularita francouzského prezidenta Françoise Hollandea výrazně vzrostla po teroristických útocích z minulého týdne. Podle průzkumu vyskočila o deset procent, když mu důvěru dalo 34 procent lidí. To je nejvíce za poslední rok a půl.

Hollandeova popularita po pařížských útocích výrazně vzrostla
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman a Francois Hollande při státní návštěvě Francie

Způsob, kterým se šéf Elysejského paláce vyrovnal s útoky, francouzská média vesměs chválí. Bezprostředně poté, co radikálové minulý týden zabili v pařížské redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo 12 lidí, přispěchal Hollande na místo a nařídil masivní policejní akci. Na veřejnosti se objevoval i v dalších dnech, ať již po boku jiných státníků v čele více než milionového průvodu proti terorismu, nebo při uctění památky obětí.

Jeho popularita tak v průzkumu agentury BVA poskočila z 24 procent, které měl před útoky, na 34, což je nejvíce od května 2013.

Socialistický prezident se zvláště kvůli špatné ekonomické situaci země, na niž se mu nepodařilo najít recept, stal nejméně oblíbenou hlavou státu v moderní historii země. Klesající křivka jeho popularity se nyní po dlouhých měsících obrátila opačným směrem.

Po útocích vzrostla rovněž obliba druhého muže francouzské politiky, premiéra Manuela Vallse, který se z 35 procent vyšvihl na 44.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…