Zatímco v lednu a v únoru letošního roku lidé chodili do restaurací zcela normálně, v březnu se ze dne na den všechno změnilo a kvůli koronaviru buď zavřely úplně, nebo fungují ve velmi omezeném režimu. Ekonom Vladimír Pikora k tomu v komentáři pro Reflex.cz napsal, že pokud zůstanou restaurace zavřené např. měsíc, bude to pro ně znamenat ztrátu ve výši 11 miliard – a to je něco, co řada restaurací prostě nemůže přežít.
Tíživá situace prý navíc ani náhodou neskončí tím, že se rozvolní karanténní opatření. Až stát povolí otevřít hospody a restaurace, lidé se ještě dlouhou dobu mohou bát, že v restauraci potkají někoho nakaženého, a raději tam nepůjdou. Přepnutí do běžného módu může trvat týdny, ne-li měsíce.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
koronavirus
Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.
Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.
autor: mp