Hracích automatů, které povoluje Ministerstvo financí, je letos o 3571 méně

08.10.2015 11:05

Hracích automatů povolovaných Ministerstvem financí je v Česku stále méně, od začátku letošního roku jich ubylo 3571. To je více než za celý loňský rok, kdy jich skončilo 3418. Ministerstvo tak na konci 3. čtvrtletí evidovalo 54 037 hracích automatů, vyplývá z přehledu, který dnes zveřejnilo na svých internetových stránkách. Jen během třetího čtvrtletí se počet snížil o 1310. Další tisíce automatů, které povolují obce, však ve statistice nejsou zahrnuty.

Hracích automatů, které povoluje Ministerstvo financí, je letos o 3571 méně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hrací automaty

Ministerstvo financí povoluje hlavně provoz interaktivních videoloterijních terminálů, elektromechanických rulet, lokálních loterijních systémů a výherních hracích přístrojů (VHP) v kasinech.

Statistika nezahrnuje výherní hrací přístroje, které na svém území povolují obce. Přestože by o jejich aktuálním počtu měly místní samosprávy resort informovat, často tak nečiní. Ministerstvo o nich proto přesný přehled nemá.

Největší problém z pohledu hazardu představují videoloterijní terminály, do kterých loni lidé v Česku „naházeli“ přes 58,7 miliardy korun. Na výhrách se jim vrátilo 42,73 miliardy korun, reálně tak prohráli takřka 16 miliard korun. Tato čísla meziročně vzrostla o více než deset procent. Do „klasických“ automatů VHP vhodili gambleři v roce 2014 o jednu miliardu korun více než o rok dříve, celkem 15,6 miliardy korun. Na výhrách jim automaty vyplatily 13 miliard korun. Další miliardy korun „spolykala“ ostatní technická hrací zařízení.

Ministerstvo financí na konci loňského roku představilo nový zákon o hazardu, od kterého si slibuje výrazné snížení počtu hracích automatů. Návrh zákona omezuje jejich počet na určitém území, zakazuje automaty v restauracích a barech a některým lidem neumožňuje na nich hrát. Resort chce také výrazně zvýšit zdanění firem provozujících tyto přístroje a zdvojnásobit poplatek za jejich umístění. Aktuálně je ve sněmovně jiný návrh na zvýšení zdanění, kvůli obstrukcím opoziční TOP 09 se jeho projednávání výrazně protahuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…