Hradecká SPOZ vyloučila také Salače a Ludvigha

27.09.2013 12:42

Hradecký krajský výbor Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) vyloučil ze strany vedle senátora Vladimíra Drymla i Ottu Salače z Jaroměře a Františka Ludvigha z Náchoda. Výbor na jednání dne 22. září také pro nečinnost zrušil základní organizaci strany v Trutnově. Předsednictvo strany ve čtvrtek rozhodnutí výboru schválilo. V pátek o tom informoval předseda krajského výboru Miroslav Matějka.

Hradecká SPOZ vyloučila také Salače a Ludvigha
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Dryml

Senátor Dryml v pátek ráno řekl, že se o svém vyloučení dozvěděl zhruba před půl hodinou. "Ve 14:00 hodin bude tisková konference v Senátu, kde se k tomu vyjádřím," řekl Dryml. Salač řekl, že se proti vyloučení ze strany odvolal k republikové kontrolní komisi SPOZ.

O vyloučení Drymla informovaly už ve středu ParlamentníListy.cz.

Dryml není schopen týmové práce a zpochybňuje vedení SPOZ i Zemana

Drymla výbor podle Matějky vyloučil kvůli chování na krajské konferenci 15. září, kdy senátor údajně slovně i fyzicky napadal její účastníky a organizátory. Například Matějku Dryml v potyčce chytil za kravatu a později v prohlášení uvedl, že by Matějka "zasloužil pár facek, aby se konečně probral". Dryml podle Matějky také není schopen týmové práce, zpochybňuje vedení SPOZ a s despektem se prý vyjadřuje ke krokům prezidenta Miloše Zemana.

Salač se brání. Prý byl vyloučen za kritiku krajské konference strany

Salač a Ludvigh se podle Matějky na krajské konferenci nechali Drymlem "strhnout k destrukci". "Porušovali programové priority strany, napadali své kolegy," řekl Matějka. Salač, který byl v minulosti členem ČSSD, byl dosud předsedou místní organizace SPOZ v Jaroměři a členem krajského výboru.

Salač tvrdí, že jeho vyloučení souvisí s kritikou průběhu krajské konference SPOZ v Královéhradeckém kraji. "Na krajské konferenci nebyl schválen jednací řád či nebyla umožněna diskuse. Šlo tam jenom o to, aby se určití lidé dostali do vedení kraje. My jsme jen říkali ‚dodržujte stanovy‘ a za to nás teď vylučují," řekl Salač. Ten požaduje zrušení usnesení o vyloučení a veřejnou omluvu SPOZ na hlavní webové stránce. V případě, že se svým odvoláním neuspěje, nevyloučil podniknutí dalších právních kroků, o kterých chce jednat s dalšími lidmi s SPOZ.

Trutnovská organizace byla pasivní. SPOZ tam založí novou

V tiskové zprávě vydané ve čtvrtek v noci hradecká SPOZ uvedla, že vyloučeni ze strany byli i František Vaněk a Jana Vaňková z Trutnova a Milan Rydval z Jaroměře. Matějka to však v pátek popřel, podle něj šlo o omyl při tvorbě zprávy. Vaněk byl předsedou trutnovské organizace, kterou krajský výbor zrušil. S Vaňkem byla v organizaci i jeho manželka Jana. "Trutnovská organizace byla pasivní a neplnila své povinnosti. V Trutnově budeme zakládat novou organizaci," řekl Matějka.

Rydval podle něj napadal své kolegy. "Při sestavování kandidátek pro volby byl Rydval z kandidátky vyškrtnut," řekl Matějka. Rydval byl původně na 16. místě kandidátky. Volební zmocněnec SPOZ také z kandidátky kvůli nedodaným podkladům odvolal předsedu místní organizace SPOZ ve Vrchlabí Ladislava Stehlíka. Stehlíka na 13. místě kandidátky nahradil Jiří Morávek, vyplývá z usnesení krajského výboru.

Dryml a další vyloučení podle Matějky mařili práci strany v předvolební kampani a destabilizovali postavení 240 členů strany v kraji. Návrhy na vyloučení podle něj prý přišly od místních organizací v kraji. "Je to nepříjemná věc, ale bylo to nutné. Kdo si neumí udělat pořádek doma, nemá právo se podílet na správě věcí veřejných," řekl Matějka k vylučování.

MUDr. Vladimír Dryml

  • BPP
  • Prezident svazu Senioři České republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…