Hrála s námi Amerika hru? Zvrat v kauze Huawei

26.02.2019 12:04

Obchodní válka maskovaná jako starost o bezpečnost. Tak popisuje Michal Půr, šéfredaktor serveru Info.cz, varování před výrobky firmy a samotnou firmou Huawei v komentáři na Info.cz. Podle něj hraje Donald Trump s Číňany tvrdou hru a používá varování proti firmě Huawei jako nátlakový prostředek. A ptá se, co z toho budeme mít my, když tuto hru budeme hrát také.

Hrála s námi Amerika hru? Zvrat v kauze Huawei
Foto: Huawei
Popisek: Huawei

Podle článku periodika Wall Street Journal je prezident Trump v rámci jednání s Čínou připraven odvolat obvinění vznesená proti firmě Huawei, kterých bylo několik a mohla být zcela účelová. Pokud tomu tak bylo, tak by se dle WSJ mělo americké ministerstvo spravedlnosti Číňanům omluvit. Půr také cituje Jana Sedláka z technologického webu Lupa.cz, podle kterého na technologickou konferenci v Barceloně dorazil značný počet lobbistů z amerických technologických firem, kteří přesvědčují evropské partnery, aby nespolupracovali s Číňany.

Anketa

Vyčítali byste svým přátelům, že podepsali petici na poctu Václavu Havlovi?

hlasovalo: 9036 lidí
Česká pozice vůči firmě Huawei je dle Půra jedna z nejtvrdších na světě, a to na základě varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. „Důkazy jsme sice neviděli, ale už víme, že bychom Huawei měli ideálně vyřadit v podstatě ze všech tendrů na telekomunikační infrastrukturu,“ píše Půr a dodává, že postoj české vlády je ojedinělý a Huawei k výstavbě sítí 5G zřejmě pustí například Velká Británie nebo Německo. I když zde prý určité bezpečnostní riziko je, jak operátoři, tak některé země dodávají, že je v jejich silách si tyto výzvy ohlídat a minimalizovat je, tvrdí Půr a dodává, že tak zřejmě celá kauza dopadne, tedy, že Huawei bude pod větší kontrolou a vzniknou nějaké paralelní sítě. „Trump dostane svoji obchodní dohodu s Čínou a nechá Huawei žít,“ předpovídá Půr.

Podle Půra hraje Trump tvrdou byznysovou hru. Ale táže se, co tato hra přinese Česku, když ji s Trumpem budeme hrát také.

Celý článek ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

9:44 Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

Oslavy osvobození od nacismu nabírají na českém internetu spád hned ráno. Šlechtic Jiří Lobkowicz oz…