Hřib, nebo Kreml? Rouček odmítl černobílý pohled. Ale hned přispěchal Štětina, ten má o Rusku jasno

14.05.2020 13:49

Sociální demokrat Libor Rouček se na svém facebookovém profilu zmínil o veřejné diskuzi o vztazích s Ruskem. Podle jeho slov zdegenerovala v našich sdělovacích prostředcích do černobílého extrému, kdy člověk buď obhajuje pražské starosty, nebo Kreml. Na Roučkův komentář zareagoval také bývalý europoslanec Jaromír Štětina.

Hřib, nebo Kreml? Rouček odmítl černobílý pohled. Ale hned přispěchal Štětina, ten má o Rusku jasno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Libor Rouček

Anketa

Byl by šéf ODS Petr Fiala dobrým premiérem?

3%
97%
hlasovalo: 33538 lidí
"Veřejná diskuse o vztazích s Ruskem zdegenerovala v našich sdělovacích prostředcích (bohužel i na veřejnoprávní televizi) v těchto dnech do černobílého extrému - buď obhajuješ pražské starosty nebo Kreml!" poznamenal Rouček.

"Neobhajuji ani jedno ani druhé. Žijeme 30 let od pádu komunismu, rozpadu SSSR a odchodu sovětských okupačních vojsk z naší země a celé středovýchodní Evropy. Jsme členy NATO a Evropské Unie, naše bohatství tvoří z 85 procent obchod se zeměmi EU, kulturně jsme součástí evropského Západu. Žádná ruská gubernie, žádná země ve sféře ruského vlivu! Přál bych si proto, abychom se ve vztahu k Rusku také jako evropský Západ i chovali. Podobně jako se chová třeba Německo či Rakousko, Francie či Británie, Švédsko či Finsko," zmínil dále Rouček.

"Abychom stáli pevně na hodnotách svobody, lidských práv a demokracie, a tyto hodnoty dovedli nejen účinně bránit, ale i v Rusku ve vztahu k občanské společnosti solidárně prosazovat; abychom dovedli využít obchodních příležitostí, které se v geograficky největší zemi světa nabízí; a také abychom byli schopni společně s našimi spojenci konstruktivně a pozitivně přispívat k řešení širších problémů, které se bez spolupráce s Ruskem nevyřeší (konflikt Rusko-Ukrajina, Sýrie a Blízký východ, klimatické změny, atd.)," dodal.

"Jinými slovy, jsem přesvědčen, že jako svobodný, demokratický, suverénní a zdravě sebevědomý národ máme na víc, než jen hloupým způsobem bourat či stavět v Praze pomníky..!" uzavřel.

"Obhajuji pražské starosty. Protože Rusko dobře znam," zareagoval následně bývalý europoslanec Jaromír Štětina v diskusi. Štětina býval válečným reportérem v oblasti Sovětského svazu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…