Hromadí se „Ukrajinci“. Praha hlásí průšvih, zlé zvěsti

10.05.2022 8:02 | Ze sítí

Krizová situace s romskými uprchlíky podle posledních zpráv není jen v Brně, ale také v Praze. Ve velkých počtech tam přespávají uprchlíci, které prověřuje cizinecká policie. Dle Iniciativy Hlavák, která nyní místo informací poskytuje uprchlíkům jídlo a místo na přespání, se problém zhoršuje. Zatím ale jediná reakce podle všeho byla, že ze zdravotních důvodů zakázali uprchlíkům podávat kávu. A ředitelka Multikulturního centra Zuzana Schreiberová tvrdí, že si Romy s maďarským občanstvím odmítá Maďarsko převzít. „Maďaři je otáčejí zpět. Sama za sebe si nemůžu pomoct, ale vidím úplně jasný modus operandi jak s posíláním/zadržováním uprchlíků v Maďarsku na konci léta/podzim 2015,“ říká.

Hromadí se „Ukrajinci“. Praha hlásí průšvih, zlé zvěsti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Pražským asistenčním centrem pro ukrajinské uprchlíky(KACPU)

Anketa

Bojíte se Vladimira Putina?

2%
96%
hlasovalo: 18316 lidí
Nedávno se proslavilo Hlavní nádraží v Brně, u kterého se na chvíli zabydlela skupina Romů, která odmítla nabídnuté ubytování. Ovšem situace je podle všeho špatná i na pražském hlavním nádraží. Iniciativa Hlavák, která začala fungovat už během migrační krize z roku 2015, vytvořila ve spolupráci s dalšími organizacemi a za pomoci dobrovolníků uprchlické centrum a v prvních dnech války jim prý prošlo pod rukama až 7000 uprchlíků denně.

Jenže situace se údajně zhoršuje: „Cítíme, že to, jak Iniciativa Hlavák v současné době funguje, není v pořádku. Nesouhlasíme s podmínkami, v nichž jsou uprchlíci nuceni na nádraží živořit, jsme si vědomi restriktivnosti současného fungování. Koordinátoři i dobrovolníci napříč Iniciativou si uvědomují, že jsou součástí nespravedlivého, restriktivního a nedůstojného systému. Vnímáme ale, že odejít by znamenalo neposkytnout ani základní, naléhavou pomoc lidem na útěku.“

Původně měla prý Iniciativa sloužit k tomu, že dobrovolníci předají informace, případně navedou uprchlíky. Případně poskytne v nouzi možnost přespat, základní potravinovou nebo lékařskou pomoc.

„V tuto chvíli ale neposkytujeme na svých směnách informace, nýbrž řešíme humanitární krizi. Stovky lidí v nouzi, které nemají kam jít, se vracejí na nádraží,“ stěžují si v Iniciativě Hlavák. Situace je prý den ode dne náročnější a dlouhodobě neudržitelná a iniciativa není schopna poskytovat adekvátní pomoc, pro tu by byla potřeba pomoc od státních institucí.

Jedním z důvodů je, že Iniciativa podle svého vyjádření nemá dostatek jídla, jejich pomoc má v podstatě sloužit jako svačina, než se uprchlíci najedí v asistenčním centru. Ovšem z asistenčního centra se prý lidé (zvláště romské rodiny) vracejí a nemají ubytování a o příděly jídla se pak dělí s nově příchozími. Iniciativa dodává, že jejich jídlo nebylo koncipováno na to, aby se z něj žilo dlouhodobě. A i přes upozornění od Organizace pro pomoc uprchlíkům státní instituce nekonají. „Obavy o výživu uprchlíků se zatím projevily pouze tak, že nám bylo ze zdravotních důvodů zakázáno lidem na útěku rozdávat kávu,“ stěžují si z Iniciativy.

Omezené jsou také kapacity pro přespávání. „Naše služby na nádraží nikdy nebyly koncipované na dlouhodobý nocleh a v žádném případě nejsou důstojnou náhradou ubytování. Sedmdesát lůžek je v sále, který pro tento účel poskytla Správa železnic. Jedná se o místa pro ty zcela nejzranitelnější, zpravidla těhotné a matky s kojenci. Dalších až 210 lidí může přespávat v přistaveném sedačkovém vlaku. Při běžném fungování je často zcela přeplněný, nejedná se o důstojný či udržitelný způsob nocování a rozhodně není vhodný pro dlouhodobé přebývání.

I tyto kapacity jsou ale často naplněny. Běžně se děje, že celé rodiny spí na studené nádražní podlaze. Například v sobotu 7. května na nádraží nocovalo více než 400 lidí. Za měsíc duben přespalo na nádraží v součtu nejméně 3807 lidí. Jedná se o lidi, které je nutné řešit systémově,“ uvádí Iniciativa.

„Tyto stovky lidí, které na nádraží v současné době nocují, jsou převážně romské rodiny. Ty při snaze žádat o dočasnou ochranu čelí mimo jiné podezření z toho, že se jedná o maďarské občany (kvůli zahraniční politice Viktora Orbána má značná část maďarsky mluvících občanů zemí, které s Maďarskem sousedí, dvojí občanství). Ověřit ztotožnění trvá až deset dnů a po tuto dobu neexistuje pro uprchlíky vůbec žádná podpora. Nevznikla žádná noclehárna, žádný jiný prostor kromě nádraží, a je tedy pochopitelné, že se všichni uprchlíci v podobné situaci vracejí,“ uvádí Iniciativa.

A dodává: „Zároveň se na nádraží vracejí lidé, kteří odešli z ubytování, které jim stát přidělil. Zde je nutno dodat, že jednou z mála stálých možností dlouhodobého ubytování, které český stát poskytuje početným romským rodinám, jsou detenční centra, která mají svou povahou velmi blízko k vazebním věznicím. Odchod je v takovém případě lidsky velmi pochopitelný.“

„Existují politické tlaky některým uprchlíkům nepomáhat. Je před volbami a záchrana stovek Romů v bídě, bez zajištění základních potřeb a bez výhledu na ubytování či začlenění, nikomu politické body nepřinesou.

Pomoc na nádraží bude během uprchlické krize vždycky potřeba. Ekvivalenty našich služeb se poskytují ve městech, kam přijíždějí uprchlíci, po celém světě. Současná situace, kdy místo infostánků a pomoci s navigací fungujeme jako nedostatečná záplata na humanitární krizi, jíž by se dalo za použití systémových řešení téměř zcela předejít, je nedůstojná, vyčerpávající a dlouhodobě neudržitelná.

Zavřít pomoc na nádraží by bylo nesmyslné. Nemůžeme ale dlouhodobě fungovat tak, jako fungujeme teď. Nemáme prostředky, naši klienti trpí, dobrovolníci odcházejí, a nelze se jim divit. Systémová změna v pomoci romským uprchlíkům je nutná. Přes to nejede vlak,“ uzavírá Iniciativa Hlavák.

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36791 lidí

S prohlášením Iniciativy se shodují i příspěvky na sociálních sítích. „Na hlavním nádraží se nám kvůli faktu, že KACPU nemá kapacity je ubytovat, hromadí uprchlíci, kteří čekají na lustraci od cizinecké policie. Ta může trvat až 10 dní. Jsme tedy jediné místo, které jim může alespoň nabídnout něco k jídlu nebo střechu nad hlavou.

Včera jich tu dohromady (vlak, 2. patro a chodba) nocovalo 500! A k tomu všemu nám na směnách přes noc chybí dobrovolníci. Od 23.30 máme hlášené jen 2 dobrovolníky (Z toho jeden tlumočník) a směna od 2.30 má hlášeného jen jednoho (a kvůli bugu v sinchi se možná některým ani neobjevuje jako možná k registraci). Pokud by někdo měl čas a energii se na tyto směny přihlásit nebo klidně i jenom přijít bez přihlášení, tak by to pro nás byla velká spása,“ uvedl předevčírem Jakub Chrom.

K situaci doplnila ředitelka Multikulturního centra Praha svou domněnku, že se opakuje scénář z let 2015 a z krize na běloruských hranicích. „A i když se u uprchlíků prokáže HU občanství, Maďaři je otáčejí zpět. Sama za sebe si nemůžu pomoct, ale vidím úplně jasný modus operandi jak s posíláním/zadržováním uprchlíků v Maďarsku na konci léta/podzim 2015 a i s posíláním uprchlíků Lukašenkovým režimem na polsko-běloruskou hranici,“ řekla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…