Hromady tuku. 55 až 75 let. Pacienti s covidem v ČR, zní z ministerstva

01.11.2021 9:05

Tomáš Vymazal, hlavní koordinátor lůžkové péče a člen klinické skupiny Ministerstva zdravotnictví popsal, kdy se české nemocnice opět dostanou do problémů a kdo na ně zadělá. Budou to především obézní pacienti starší padesáti let, kteří mají často i cukrovku.

Hromady tuku. 55 až 75 let. Pacienti s covidem v ČR, zní z ministerstva
Foto: Repro Youtube
Popisek: Koronavirus SARS CoV-2

Hlavní koordinátor lůžkové péče a člen klinické skupiny Ministerstva zdravotnictví Tomáš Vymazal v rozhovoru pro Právo popsal, kdy se české nemocnice ocitnou v problémech. Stane se tak ve chvíli, až covidoví pacienti zaplní 20 procent dostupných lůžek. Momentálně je obsazeno asi 6 procent JIP lůžek, což znamená, že zatím se není čeho obávat.

Anketa

Souhlasíte s tím, že hospodský musí od 1. listopadu kontrolovat bezinfekčnost?

hlasovalo: 42752 lidí

Jedním dechem však dodal, že lidé, kteří nejsou očkovaní, mají vyšší pravděpodobnost, že mohou projít těžším průběhem nemoci covid-19, což bude znamenat, že budou plnit lůžka nemocnic a zdravotním sestrám a lékařům dá dost práce se o ně starat v rozsahu, jaký bude jejich zdravotní stav vyžadovat.

„Klíčem k tomu, aby byl dostatek personálu, zdravotnictví normálně fungovalo nebo mohly děti chodit do škol, je zvýšit proočkovanost,“ pravil Vymazal. „Dnes se ale ukazuje, že ideální model je prodělaná nemoc plus očkování, takzvaná hybridní imunita, která zajišťuje nejvíce robustní obranyschopnost vůči reinfekci. Neznamená to, že se nenakazíte, ale průběh bude výrazně lehčí, vůbec se nemusíte do nemocnice dostat a pokud ano, tak to nebude vyžadovat intenzivní péči. Čísla napříč Evropou zcela jasně ukazují, že v nemocnicích jsou z 80 procent neočkovaní. Stejně tak ti, kteří jsou na JIP v těžkém stavu a umírají, jsou v drtivé většině neočkovaní,“ pokračoval.

Bát by se měli především neočkovaní obézní lidé s cukrovkou. Své o tom vědí i ve Fakultní nemocnici Motol.

„Ve velmi vážném stavu na ARO máme tři pacienty s covidem, všichni jsou neočkovaní. K úternímu večeru jsme měli asi třicet pacientů s covidem. Občas se nějaký mladší ročník objeví, nejčastěji jsou to lidé ve věku 55 až 75 let. Většina je obézních, což je motiv, který je velmi častý. Vedle toho, že na sobě mají hromadu tuku, tak jim jinak fungují plíce i imunita a to jsou všechno rizikové faktory. Naprostá většina z nich má k tomu cukrovku. Pro takto rizikové pacienty máme v zásobách monoklonální protilátky, které snižují riziko vážného průběhu. Jen je na tu léčbu musí praktici posílat, a máme zkušenost, že se to často neděje,“ uvedl Vymazal.

Od 1. listopadu se testy na covid přestávají hradit z veřejného zdravotního pojištění. Podle Vymazala se k tomu mělo přikročit mnohem dřív a ne až 1. listopadu, protože ekonomický tlak by zvedl zájem o očkování. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…