Hromy blesky kolem nové vlády: Sobotka má nové podmínky, Babiš mu vážně vyhrožuje

22.11.2013 6:52

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka dopálil potenciálního koaličního partnera, hnutí ANO a jeho šéfa Andreje Babiše. Sobotka totiž v rozhovoru pro MF Dnes uvedl, že chce pro ČSSD i post ministra financí a ministra vnitra. Finance si ale do té doby nárokoval právě Babiš, teď hrozí, že do vlády jeho hnutí nepůjde.

Hromy blesky kolem nové vlády: Sobotka má nové podmínky, Babiš mu vážně vyhrožuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Anketa

Má Andrej Babiš vaši důvěru?

50%
50%
hlasovalo: 7208 lidí

"Pro funkční vládu je rozumné, aby premiér, ministr financí a ministr vnitra byli z jedné strany. To je jedna z priorit, se kterými ČSSD vstoupí do jednání, která otevřeme, až dokončíme práci na programu," prohlásil Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro MF Dnes v odpovědi na otázku, které resorty chce ČSSD ve vládě - kromě premiéra - nejvíce.

Toto prohlášení se setkalo s ostrou reakcí možného koaličního partnera. "Pokud chce ČSSD Ministerstvo financí, tak bude muset vládnout s někým jiným než s naším hnutím. Finance jsou pro nás klíčové," uvedl pro deník Andrej Babiš, šéf hnutí ANO, které z předčasných voleb vyšlo jako druhá nejsilnější strana právě po sociální demokracii.

Třetí strana, která uzavírá trojici partnerů povolebního vyjednávání, lidovci, se vyjádřili smířlivě. "My bereme na vědomí chtění představitelů sociální demokracie," sdělil místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Neměli by se vyhýbat odpovědnosti

Sobotka si klade i další požadavek. Chce, aby předsedové obou stran, tedy Andrej Babiš a Pavel Bělobrádek, osobně zasedli ve vládě. "Pokud tam budou, umožní to mnohem lepší komunikaci," domnívá se. "Já chápu lákadlo zůstat mimo vládu, ale obě strany by měly přijmout odpovědnost," dodal.

Ačkoli se strany zatím na mnohém shodnout nedokázaly, Sobotka hodlá už příští týden vést diskusi nad koaliční smlouvou a do konce roku chce prezidentovi odnést seznam budoucích ministrů. Vládu by pak měl podle jeho představ Miloš Zeman jmenovat na přelomu roku.

Sobotka v rozhovoru také uvedl, že na vládním angažmá nebude trvat za každou cenu, i když je si vědom toho, že pak skončí jako předseda ČSSD a nejspíš by to způsobilo nové volby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…