Hroutí se to? Babiš, Sobotka a Bělobrádek si dopisují o pádu vlády

06.04.2017 9:12

Dopisová válka koaličních špiček pokračuje. Tentokrát se do ní zapojil místopředseda vlády a lidovecký šéf Pavel Bělobrádek. Svého vládního kolegu, vicepremiéra, ministra financí a předsedu ANO Andreje Babiše ve svém dopise vyškolil ve znalostech ústavy a v tom, jak se má člen kabinetu chovat v případech, kdy ho Sněmovna vyzve k nějakým krokům. Píše o tom server Novinky.cz.

Hroutí se to? Babiš, Sobotka a Bělobrádek si dopisují o pádu vlády
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pavel Bělobrádek

Připomíná, že spor se týká korunových dluhopisů, kdy Sněmovna, včetně lidovců a ČSSD, požádala Babiše, aby do konce dubna věrohodně vysvětlil své příjmy na nákup dluhopisů firmy Agrofert a současně vyvrátil vážná podezření z daňových úniků. Pokud tak neučiní, měl by premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podle přesvědčení poslanecké většiny vyvodit vůči ministru financí důsledky.

Babiš odpověděl Bělobrádkovi v úterý. Adresoval mu dopis, v němž označil postup koaličních partnerů, kteří se spojili s opozicí, za oportunistickou koalici. A pokud se soc. dem. a lidovcům spolupráce s jeho hnutím už zajídá, ať prý hledají nové uspořádání nebo přispějí k vyslovení nedůvěry vládě.

Celý text je ZDE

Sobotka podle serveru nechtěl říci, co udělá v případě, že Babiš své transakce věrohodně nevysvětlí.

„Nebudu spekulovat o tom, co se stane, když Andrej Babiš své problémy nevysvětlí. Teď je míč na jeho straně hřiště, aby vše vysvětlil nejen poslancům, ale také veřejnosti,“ řekl premiér na dotaz Práva, zda je připraven navrhnout prezidentovi Miloši Zemanovi Babišovo odvolání.

„Nemůžeme mít ministra financí, který je podezírán z daňových úniků,“ dodal podle serveru Sobotka. Podle něho by se do konce dubna v každém případě měly sejít koaliční špičky a věcí se zabývat.

Server uvádí, co Babiš ve svém dopise Bělobrádkovi vlastně napsal: „Řešení této situace je dle mého názoru jednoduché. Pokud se ukáže, že rozpory mezi koaličními partnery jsou natolik hluboké, že znemožňují další spolupráci, existuje pouze jediné řešení, které Ústava ČR umožňuje – demise či vyslovení nedůvěry vládě jako celku a hledání nové koaliční většiny.“

Bělobrádek vytkl Babišovi fakt, že jiným dopisem vyzval premiéra Sobotku, aby se od březnového usnesení Sněmovny distancoval. „Jakkoli chápu, že předmětné usnesení Vám může být nepříjemné, nelze souhlasit s tím, aby se premiér, potažmo vláda distancovali od usnesení Sněmovny,“ napsal Bělobrádek Babišovi.

A následovaly právě citace z ústavy, podle které je vláda odpovědná Sněmovně a odpovědnost za kabinet nese premiér. Bělobrádek současně vyjádřil přesvědčení, že Babiš dokáže poslanecké usnesení splnit, protože „je to v zájmu celé vlády“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…