Hudeček: Praha o osudu Opencard rozhodne do několika týdnů

07.05.2014 17:00

Praha chce otázku dalšího osudu problematického projektu Opencard vyřešit do několika týdnů. S vlastníkem licencí, společností eMoneyServices (EMS), bude dál jednat. Požadavek firmy, která chce po městu za licence a další provoz bezmála půl miliardy korun, ale akceptovat nehodlá, řekl dnes na dotaz ČTK primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Podle EMS mohou potíže nastat po 15. červnu, kdy vyprší dohody s městem. Problémy hrozí zejména s vydáváním nových karet.

Hudeček: Praha o osudu Opencard rozhodne do několika týdnů
Foto: praha.eu
Popisek: Tomáš Hudeček

Hlavní město zaplatilo za Opencard, která slouží především jako tramvajenka, přes 1,2 miliardy korun. Výhradním vlastníkem práv se stala firma Haguess (dnes eMoneyServices), se kterou uzavíralo smlouvy bývalé vedení města v čele s primátorem Pavlem Bémem (ODS).

Podle Hudečka není jiná cesta než otevřené výběrové řízení na jiného dodavatele a novou kartu

Nové vedení města se pokouší z údajně nevýhodných smluv vymanit. Chtělo práva ke kartě koupit a projekt spravovat vlastními silami. Původně počítalo s tím, že za autorská práva zaplatí mezi 80 až 100 miliony. EMS ale v pondělí předložila nabídku, v níž žádá několikanásobně víc. „Je to nepřijatelné," řekl už v úterý ČTK primátor.

Mluvčí mateřské eMoneyGroup Martin Opatrný je přesvědčen, že firma postupuje profesionálně. Je ochotna dál jednat. „Nebudeme se proto vyjadřovat k probíhajícím mediálním spekulacím. Věříme, že Praha pečlivě posoudí naši nabídku," uvedl Opatrný.

Podle Hudečka není jiná cesta než otevřené výběrové řízení na jiného dodavatele a novou kartu. To ale může trvat řadu měsíců. Dohoda s EMS je do té doby nutná. „Karty fungují na základě smlouvy s dopravním podnikem do konce roku," uvedl primátor. Připustil ale, že bez dohody s EMS by mohly nastat potíže s vydáváním nových karet. Navíc pokud by se EMS obrátila na soud, mohla by podle některých informací Opencard zcela zablokovat.

Soud prý nepotrestal hlavní viníky

Sporný projekt sice pochází z doby primátora Béma, problémy se zákonem mají ale úředníci a stávající vedení. Policie kvůli Opencard stíhá část nynější i minulé rady včetně primátora Hudečka a bývalého primátora, poslance Bohuslava Svobody (ODS). Nedávno podala žádost na jejich obžalobu, o které nyní rozhoduje státní zastupitelství. V souvislosti s Opencard už bylo odsouzeno pět úředníků magistrátu. Občanské iniciativy i média upozorňují, že skuteční strůjci kontroverzního projektu zůstávají nepotrestáni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…