Hudeček se sešel se svým ukrajinským protějškem. Mluvili o energetice

11.04.2014 16:02

Praha a Kyjev by si v blízké budoucnosti mohly vyměnit zkušenosti týkající se rozvoje města, územního plánování, ale i oblasti stavebnictví či energetiky. Shodli se na tom v pátek pražský primátor Tomáše Hudeček se svým kyjevským protějškem, pověřeným starostou Volodymyrem Bondarenkem. Hudeček rovněž pozval kyjevské představitele do Prahy, aby osobně zjistili, v jakých oblastech by chtěli nejvíce spolupracovat. Bondarenko České republice poděkoval za podporu a pomoc, kterou poskytla Ukrajincům zraněným při nedávných protestech.

Hudeček se sešel se svým ukrajinským protějškem. Mluvili o energetice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Hudeček

„Se starostou jsme se domluvili na spolupráci, která spočívá v tom, že teď v první fázi pozveme deset odborníků z kyjevské administrativy do Prahy, aby se sami podívali, jakým způsobem řešíme problémy, a jestli jsou ty problémy podobné," uvedl Hudeček.

U našich hranic je agresor, který tam má vojáky, a zastrašuje nás, prohlásil Bondarenko

Pokud jde o konkrétní oblasti, ve kterých by Ukrajinci chtěli s Čechy spolupracovat, zástupci Kyjeva uvedli mimo jiné energetiku, vzhledem k současné situaci, které musí země čelit. „Na kyjevské straně existují obavy, které souvisejí s potenciálním nebezpečím omezení dodávek energií a plynu. Administrativa se proto zajímala i obecně o úspory a diverzifikaci zdrojů," dodal pražský primátor.

Bondarenko, který byl vedením města pověřen v březnu, během debaty se zástupci české metropole hovořil i o celkových obavách, které na Ukrajině panují z budoucího dění. „Situace na Ukrajině je velmi vážná. U našich hranic je agresor, který tam má rozmístěné vojáky, a zastrašuje nás. Je to vážné nejen pro nás, ale i pro celou Evropu," prohlásil kyjevský starosta.

Směřujeme k partnerskému vztahu obou měst, míní Hudeček

Na konci května se v Kyjevě konají volby, ze kterých vzejde nový řádný starosta. Pražský primátor doufá, že spolupráce mezi oběma městy se poté bude dále rozvíjet. „Směřujeme nejspíš k vzájemnému partnerskému vztahu obou měst. Myslím, že Ukrajina správně pochopila, že se musí snažit o kontakty na všech úrovních, takže první kontakt mezi hlavními městy je logicky nasnadě," dodal Hudeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe, čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…