Hüner se dnes poprvé od voleb sejde s možnými těžaři lithia

25.01.2018 6:05

Ministr průmyslu v demisi Tomáš Hüner (za ANO) se dnes dopoledne sejde se zástupci firem European Metals Holdings (EMH) a Geomet. Australská EMH chce prostřednictvím české firmy Geomet těžit u Cínovce lithium, připomíná ČTK.

Hüner se dnes poprvé od voleb sejde s možnými těžaři lithia
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Připomínka demolice bývalých důlních objektů na Cínovci.

Možná těžba lithia v ČR se stala jedním z největších témat před loňskými volbami do Poslanecké sněmovny.

Důvodem bylo memorandum o porozumění, které s EMH podepsal tehdejší ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD). Dnešní jednání bude prvním, které Hüner od těchto voleb s těžaři povede. Hüner je členem vlády Andreje Babiše (ANO), která nezískala důvěru Sněmovny a jejíž demisi přijal ve středu prezident.

Babiš memorandum několikrát označil za krádež spáchanou ČSSD. Po volbách EMH uvedl, že jeho zájem o těžbu u Cínovce trvá a chce o projektu jednat s novou vládou. Hüner už dříve uvedl, že ministerstvo zrušení memoranda zatím neplánuje. Generální ředitel Geometu Richard Pavlík už loni v dubnu uvedl, že by EMH uvítal, pokud by do holdingu vstoupil strategický český partner, ať už soukromý, polostátní nebo dokonce stát jako takový. Toto úterý Hüner uvedl, že vstup státu do holdingu jedním z možných řešení. Variant pro diskuzi je podle něj ale celá řada. Lithium je považováno za kov budoucnosti, využívá se mimo jiné při výrobě baterií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…