I Maďarsko už je na ruské černé listině. Vítejte v klubu, směje se Lipavský

30.03.2023 16:45 | Ze sítí

Maďarsko bylo zařazeno na seznam nepřátelských zemí Ruska, ačkoliv od začátku války na Ukrajině odmítá poskytovat vojenskou pomoc Ukrajině a ze všech zemí Evropské unie má k Rusku nejblíže. Podle Moskvy ale Maďarsko po roce začalo schvalovat protiruské sankce, a proto se nově na seznamu objevuje. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) Maďary ironicky přivítal „v klubu“.

I Maďarsko už je na ruské černé listině. Vítejte v klubu, směje se Lipavský
Foto: Hana Brožková
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

„Maďarsko schvaluje protiruské sankce,“ uvedl k zařazení Maďarska na seznam „nikoli přátelských zemí“ ruský velvyslanec v Budapešti Jevgenij Stanislavov. Ocenil ale Budapešť, že má v otázce války na Ukrajině „pragmatický“ názor a „neustupuje tlaku NATO a Evropské unie“. Maďarsko je jednou z mála zemí NATO, která neposkytuje vojenskou pomoc ukrajinské armádě, a dokonce odmítá, aby byla jakákoliv vojenská pomoc Západu převážena přes maďarské území.

Podpora protiruských sankcí, o které po roce válčení opatrně hovoří maďarské špičky, ale uvrhla Maďarsko na seznam nepřátelských zemí. „Sankce poškozují rusko-maďarské vztahy v politické, kulturní i hospodářské sféře. Maďarská strana však zůstává otevřená ke konstruktivnímu dialogu,“ dodal Stanislavov podle informací serveru Novinky.cz.

Na zprávu o zařazení Maďarska do seznamu nepřátelských zemí Ruska zareagoval ironicky ministr zahraničí Jan Lipavský. „Rusko zařadilo Maďarsko na svůj seznam nikoli přátelských zemí. Vítejte v klubu, milí přátelé! Jsme připraveni se s vámi podělit o naše know-how, neboť jsme jedním ze dvou nejdéle sloužících členů,“ napsal s dávkou sarkasmu Lipavský na Twitteru.

 

 

Narážel tím na to, že Česká republika byla spolu se Spojenými státy mezi prvními zeměmi, které se objevily na seznamu nepřátelských zemí. Česko se na seznamu objevilo ještě před vypuknutím války v květnu roku 2021, kdy v souvislosti s kauzou Vrbětice vyhostilo desítky ruských diplomatů.

Seznam nepřátelských zemí Ruska nyní podle serveru Novinky.cz čítá 49 zemí, které se podílejí na protiruských sankcích. Na seznamu jsou po připojení Maďarska všechny státy Evropské unie i státy G7.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…