Iráčanům došla trpělivost a napadli velvyslanectví USA. Střílelo se

01.01.2020 7:45

Ambasáda USA v Bagdádu se stala terčem útoku rozzuřených Iráčanů. Velvyslanectví bylo evakuováno, jeho brány prolomili stoupenci iráckých šíitských milicí. Jak píše například server iDnes.cz, z místa byla slyšet střelba a sirény.

Iráčanům došla trpělivost a napadli velvyslanectví USA. Střílelo se
Foto: pixabay.com
Popisek: Irák - státní vlajka

Na střeše ambasády jsou podle všeho k vidění američtí vojáci, kteří na protestující Iráčany mstící se za nálet míří zbraněmi. Ochranka, jež jediná v budově zůstala, proti vetřelcům použila slzný plyn. Demonstranti na budovu zaútočili například kamením či lahvemi s vodou, rozbíjeli bezpečnostní kamery. Zároveň také volali „Pryč s USA“ či „Smrt Americe“ a vyzývali k uzavření amerického velvyslanectví v Bagdádu. Podle serveru Novinky.cz z areálu šlehají plameny.

Útočníci se mstí za nálet na pozice šíitských milicí podporovaných Íránem, který se uskutečnil v neděli. Při něm zemřelo 25 šíitských milicionářů. Spojené státy tvrdí, že nedělní nálet byl ale odvetu za páteční raketový útok na iráckou základnu u Kirkúku. Při něm zemřel jeden americký civilista. 

Kritikou amerických odvetných útoků nešetřili ani iráčtí politici. Podle nich totiž USA narušily suverenitu země. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo nálety obhajoval, podle něj USA nebudou trpět v Iráku akce, při nichž budou ohroženy životy amerických občanů.

Americká armáda pak nálet popsala jako přesně mířené údery na pozice skupiny Katáib Hizballáh, za níž stojí Írán.

A americký prezident Donald Trump pak uvedl, že šlo o to, že Írán při útoku zabil amerického zaměstnance, a tak byla nutná důrazná odpověď. „Teď Írán zorganizoval útok na americké velvyslanectví v Iráku. Íránci se za to budou odpovídat. Očekáváme, že Irák k ochraně ambasády použije své jednotky,“ napsal.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…