Ištvan na trojici "trafikantů" z ODS už nemůže. Nicméně toto nyní prohlásil do budoucna

02.07.2015 16:32

Státní zástupce Ivo Ištvan dnes řekl, že nedávné rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS) týkající se výroků poslanců může být vodítkem pro podobné případy. Kauzu třech exposlanců ODS dříve obviněných z toho, že přijali funkce ve firmách jako úplatek, tím ale nelze zvrátit. Nejvyšší soud (NS) je vyňal kvůli indemnitě z pravomoci policie a rozhodnutí je pravomocné. Závěr Ištvana vyplývá z analýzy státního zastupitelství, na kterou upozornil server Neovlivni.cz.

Ištvan na trojici "trafikantů" z ODS už nemůže. Nicméně toto nyní prohlásil do budoucna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan

Závěr žalobce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Ivo Ištvana bylo možné očekávat, protože právní nález ÚS nemá zpětné účinky. Ištvan řekl, že verdikt NS nelze napadnout. "Rozhodnutí není právně dotčeno," dodal. Dříve uvedl, že rozklad ÚS k rozsahu poslanecké imunity dává žalobcům za pravdu a chtěl analýzu, zda je možné obnovit jejich stíhání. Případ je ale prý právně značně složitý.

Kauza se týká tří bývalých poslanců Marka Šnajdra, Ivana Fuksy a Petra Tluchoře. Jedná se o jeden případů kolem někdejší ředitelky kabinetu premiéra Jany Nagyové (nyní Nečasové), které vedly v roce 2013 k pádu vlády Petra Nečase. Začal v roce 2012, kdy se vládní koalici nepodařilo ve Sněmovně zvrátit senátní veto takzvaného stabilizačního balíčku daňových změn. Kromě opozice hlasovalo proti i šest poslanců ODS. Mezi nimi byli i Šnajdr, Fuksa a Tluchoř, kteří později složili poslanecké mandáty a tím umožnili schválení balíčku. Šnajdr a Fuksa vzápětí dostali lukrativní pozice ve státním Čepru a Českém Aeroholdingu.

Trojice bývalých poslanců byla zadržena a skončila ve vazbě. Nejvyšší soud ale dospěl k závěru, že kvůli poslanecké indemnitě jsou vyňati z pravomoci orgánů činných v trestním řízení a nelze je trestně stíhat. Poslanci dostanou statisícové odškodné a stát se jim letos v dubnu veřejně omluvil.

Nález ÚS z konce června se týkal jiného případu, vztahoval se ale také k beztrestnosti poslanců. Ta se podle soudců týká jen jejich projevů k ostatním zákonodárcům, například při schůzích Sněmovny a jejích orgánů. Výroky v kuloárech, na internetu, sociálních sítích nebo pro televizi nepokrývá, a to ani když jsou vysloveny v Parlamentu.

Ústavní soud se tak vymezil vůči starším verdiktům Nejvyššího soudu, který takzvanou poslaneckou indemnitu, tedy beztrestnost poslance či senátora za jeho výroky a projevy, vykládal šíře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…