Italská média: Babiš rozšířil řady populistů ve Visegrádu

22.10.2017 20:42

Italská média dnes přirovnávají šéfa hnutí ANO Andreje Babiše k Donaldu Trumpovi anebo k Silviu Berlusconimu. Všímají si střetu zájmů a kauz, jež se s vítězem českých voleb pojí. Poukazují na politické naladění všech čtyř zemí Visegrádské skupiny a proměnu politického klimatu ve východní Evropě. Jednohlasně a kriticky upozorňují, že Babiš udělal z migrace klíčové téma v zemi, kam žádný příval migrantů nemíří.

Italská média: Babiš rozšířil řady populistů ve Visegrádu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítěz parlamentních voleb 2017 se stal Andrej Babiš. Jeho Hnutí ANO získalo ve sněmovně 78 křesel

Liberální deník Corriere della Sera napsal, že Babiš sice nemá fotbalový klub, jako měl dříve Berlusconi AC Milan, ale jinak se bývalému čtyřnásobnému italskému premiérovi podobá ve všem. Až na jedinou věc: z komunistické minulosti Berlusconiho opravdu nikdo neobviňuje.

List dále zdůrazňuje, že Babišovi se povedlo udělat z migrační krize klíčové téma v zemi, kde žádní migranti nejsou a kde je nejnižší nezaměstnanost v Evropě. Připomíná kauzu Čapí hnízdo i nedávné rozhodnutí slovenského ústavního soudu, který zrušil rozhodnutí soudů nižší instance, že Andrej Babiš je v archivních dokumentech někdejší československé tajné policie StB veden jako její agent neoprávněně.

Nakonec uvádí, že s Babišem se rozšiřuje populistická fronta ve východní Evropě.

Také liberální deník La Stampa nazývá Babiše „českým Trumpem“ a píše, že vítězství jeho strany nikoho nepřekvapilo. Co ovšem podle milánského listu překvapilo všechny, je výsledek „xenofobní a protievropské“ SPD Tomia Okamury. Česká republika se rozhodla vložit svůj osud do rukou miliardáře obviněného z dotačního podvodu, který slíbil řídit stát jako firmu, boj proti muslimské migraci a omezení vazeb na EU, napsala La Stampa. U Okamury připomíná, že lidi vyzval, aby nejedli kebab a vodili k mešitám prasata.

List La Repubblica, který se v minulosti stavěl výrazně proti střetu zájmů Silvia Berlusconiho, u „Babisconiho“ upozorňuje na euroskeptickou a protiimigrantskou rétoriku. Uvádí, že po Polsku Jaroslawa Kaczyńského, Maďarsku Viktora Orbána a euroskeptických záchvěvech Roberta Fica na Slovensku může mít Visegrádská skupina další nacionalisticky a protievropsky orientovanou vládu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…