Ivo Rittig promluvil, veřejnost jeho slova čte až teď: O ODS, Bendlovi, Janouškovi a dalších

17.02.2014 9:56

Časopis Euro v pondělním vydání otiskl dosud nevydaný rozhovor s Ivo Rittigem, pořízený před více než dvěma roky. Lobbista k rozhovoru svolil pouze pod podmínkou, že odsouhlasí finální text. Nakonec jeho zveřejnění odmítl. Autor rozhovoru, investigativní novinář Jan Hrbáček, se nyní nicméně rozhodl interview zveřejnit.

Ivo Rittig promluvil, veřejnost jeho slova čte až teď: O ODS, Bendlovi, Janouškovi a dalších
Foto: Hans Štembera
Popisek: V dopoledních hodinách proběhl v Praze policejní zásah ve vile Ivo Rittiga

Anketa

Kdybyste byli poslanci, dali byste důvěru vládě Bohuslava Sobotky?

64%
32%
hlasovalo: 9237 lidí

Ivo Rittig v rozhovoru pro týdeník Euro odmítl označení kmotr i lobbista. „Nejsem lobbista a neživím se jako lobbista. Vymyslím obchod, dotáhnu ho a prodám. Nežiju si špatně, platím řádně daně, jsem jedním z mála, kdo může prokázat, co si vydělal. Nelobbuju pro nikoho v ČEZ, nikomu jsem tam kšeft nedohazoval," tvrdí.

S ODS a jejími strukturami prý nemá nic společného. Znal Mirka Topolánka a zná Petra Bendla. Odtud prý také pochází jeho přízvisko „středočeský kmotr". „Tady se hodně démonizuje. Ale vlastně: Mirku Topolánku, nezlob se, děkuji ti, že jsi mě jmenoval středočeským kmotrem, ale zapomněl jsi, že já žádné kmotry neznám, nejsem ani na žádném postu. A nebylo fér hodit mezi nás i Pavla Drobila. Věřte mi, nebo nevěřte, já nejsem ve straně, mě zajímá jenom byznys," prohlásil.

Janoušek i Hrdlička jsou prý démonizováni. Stejně jako stav současné politiky

Rittig popsal i své vztahy s ostatními v uvozovkách kmotry ODS  - Romanem Janouškem a Tomášem Hrdličkou. „Tomáš Hrdlička byl jedním z politiků v Praze 10, kde bydlím, známe se, dá se to nazvat přátelstvím na střední úrovni. Mezi námi, já ho nevnímám jako kmotra, je to politik, radní, a na kongresu ODS jsem ho viděl hlasovat. I Romana Janouška jsem samozřejmě párkrát viděl, ale nejsme kamarádi," uvedl podnikatel.

Také Roman Janoušek a jeho vliv je podle Rittiga silně démonizován. Opravdu si prý nemyslí, že Janoušek s Hrdličkou mají vliv na pražskou ODS i Věci veřejné. Popírá také to, že by byl mužem, který v Praze umí zařídit „různé věci". Ke všem vlastnickým podílům ve firmách, které mu alespoň z části patří, se prý přiznává.

„Vlastním tu pár firem, za kterými jsem vidět, akciovky, eseróčka... Samozřejmě pak mám i obchodní báze v některých firmách, kde vidět nejsem. Tady ale mluvím o zahraničí. V Česku jsem naprosto průzračný, platím tu nemálo daní," prohlásil podnikatel.

S minulostí je třeba se vypořádat

Svému právníkovi Peteru Kmeťovi věřil a jeho minulost si nikdy neprověřoval. „Se vší vážností prohlašuji, že jsem nevěděl o Kmeťově minulosti, teď si na to všechno utvářím názor. Byl mi představen už nevím kde, na akci, která byla spojena s firemní záležitostí, při nějaké firemní transakci, viděl jsem ho pak asi šestkrát v životě. On je pořád pryč, má zájmy mimo republiku, že má barák se Šloufem, to nevím," tvrdí Rittig.

Ke své minulosti před rokem 1989 se prý staví čelem, za komunistů dle svých slov nebyl příliš oblíben. „Nemám žádnou policejní školu, jsem vyučený prodavač, beru to jako uzavřenou část svého života, nebyl jsem oblíben. Je to uzavřené, vyřešená věc, mám čistý trestní rejstřík," uzavřel Ivo Rittig pro Euro.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…