Izrael, problém Zelenského: Mrzutost s Netanjahuem. A ještě hůř

03.01.2023 8:31

V Izraeli se na sklonku roku 2022 dostal k vládě opět bývalý premiér Benjamin Netanjahu. A zřejmě se chystají změny. Izraelský ministr zahraničí prohlašuje, že bude opět hovořit s ruským ministrem zahraničí. A naopak o Rusku bude na veřejnosti mluvit mnohem méně. Netanjahu pro změnu hovořil se Zelenským o hlasování v OSN. Ale nedohodli se.

Izrael, problém Zelenského: Mrzutost s Netanjahuem. A ještě hůř
Foto: archív Vaše Věc
Popisek: Netanjahu

V Izraeli se na konci minulého roku politická situace vrátila do starých kolejí. V tom smyslu, že premiérem je opět zkušený veterán izraelské politiky, Benjamin Netanjahu. A změny se zřejmě nevyhnou ani zahraniční politice, konrétně v otázce podpory Ukrajiny.

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí
Jak informoval reportér Barak Ravid, Netanjahu v pátek třicátého volal prezidentovi Zelenskému. Tématem bylo hlasování v OSN, které mělo vyzvat Mezinárodní soudní dvůr, aby zveřejnil své stanovisko ohledně izraelské okupace palestinských teritorií. Tato rezoluce byla nakonec schválena, 87 zemí hlasovalo pro, 24 proti, 53 se zdrželo hlasování. Když se tato rezoluce před několika týdny řešila v komisi OSN, Ukrajina hlasovala pro. Dle informací Baraka Ravida od ukrajinských představitelů to bylo proto, že Izrael odmítl Ukrajině poskytnout pomoc s dodávkami zbraní. Což na ministerstvu zahraničí Izraele vzbudilo poměrně velkou nevoli a ukrajinský velvyslanec byl pozván „na kobereček“.

Netanjahu Zelenskému volal v rámci série hovorů, ve kterých přesvědčoval ty, kdo pro rezoluci dříve zvedli ruku, aby hlasovali proti nebo se hlasování alespoň zdrželi. Zelenskyj ovšem podle zdrojů z ukrajinské vlády na oplátku požadoval od Netanjahua informace, jak jeho nová vláda změní své stanovisko vůči Ukrajině a zda jí bude dodávat obranné systémy proti ruským raketám a íránským dronům. Netanjahu prý nic neslíbil, ale nechal vrátka otevřená pro budoucí diskusi. Což se údajně Zelenskému nelíbilo, takže neslíbil ani že bude hlasovat proti, ani že se zdrží. Místo toho řekl ukrajinskému vyslanci v OSN, aby se hlasování neúčastnil, aby dal vztahu s Netanjahuem šanci. Podle zdrojů z Izraele je jeho rozhodnutí zklamáním.

Dle Ravida dochází i k dalším změnám. Nový izraelský ministr zahraničí, Eli Kohen ve svém prvním projevu avizoval, že se politika vůči Ukrajině změní, a to směrem k větší vstřícnosti vůči Rusku. Konkrétně že hodlá v úterý hovořit s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Ravid dodává, že se bude jednat o první hovor ministrů zahraničí obou zemí od začátku invaze na Ukrajinu.

Také dle Ravida naznačil, že na rozdíl od svého předchůdce, Ja’ira Lapida (v současnosti lídra izraelské opozice – pozn. red.) nebude Rusko veřejně odsuzovat. Řekl doslova: „V otázce Ruska a Ukrajiny uděláme učitě jednu věc – budeme o ní méně mluvit na veřejnosti.“ Uvedl, že vytvoří návrh nové a především zodpovědné politiky vůči válce na Ukrajině, který hodlá prezentovat bezpečnostní radě. Humanitární pomoc Ukrajině bude dle ministra pokračovat.

Novinář připomíná, že se jedná o podstatnou změnu oproti přístupu Ja’ira Lapida. Ten byl zastáncem tvrdé linie vůči Rusku, odsuzoval ho veřejně a dokonce obvinil ruské vojenské síly z páchání válečných zločinů. Od začátku invaze také nepromluvil s Lavrovem a když byl od července do prosince dočasně premiérem, tak nemluvil ani s Putinem.

Od analytika Micheala Horowitze přišla otázka, zda se jedná skutečně o více proruský postoj nebo prostě o umenšení veřejné komunikace na toto téma. „Pokud s Lavrovem bude mluvit před Němci, Francouzi, Brity a Ukrajinci – tak to je podle mě proruštější postoj,“ zhodnotil Ravid. Horowitz ovšem poznamenal, že Kohen včera hovořil s Anthonym Blinkenem, ministrem zahraničí Spojených států.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Rusko ovládne vzdušný prostor Ukrajiny. Ukrajinská armáda nebude mít šanci. A bez podpory cizích států končí., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseUnkr , 03.01.2023 9:04:07

|  7 |  0

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…