Jaderná energie se bude využívat čím dál víc, slibuje ministr

31.07.2012 15:57

Aktualizovaná státní energetická koncepce počítá v příštích letech s větším využitím jaderné energie a postupným uzavíráním dožívajících uhelných elektráren. Další rozvoj obnovitelných zdrojů bude bez významné finanční podpory státu. Na tiskové konferenci to dnes řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Jaderná energie se bude využívat čím dál víc, slibuje ministr
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Martin Kuba

Koncepce má podle Martina Kuby přispět k modernizaci zastaralé energetické infrastruktury v Česku a zajistit bezpečnost energetických dodávek. Důležité je podle ministra také to, aby díky koncepci měli čeští spotřebitelé a průmysl elektřinu a teplo za přijatelné ceny.

"Naše aktualizace obsahuje téměř stovku konkrétních legislativních, procesních, administrativních a technických nástrojů a opatření s vymezením odpovědného resortu a termínu realizace," dodal Kuba.

Využití jádra vzroste po dostavbě dalších bloků jaderných elektráren Temelín a Dukovany. Využití jaderného paliva má ze současných 16 procent v energetickém mixu vzrůst na 30 až 35 procent.

Naopak u uhlí chce Kuba, aby bylo více využíváno v teplárnách. Podíl tuhých paliv má v mixu klesnout ze 40 procent na 12 až 17 procent. Například u malých domácích kotlů má být uhlí postupně úplně nahrazeno elektřinou, plynem a obnovitelnými zdroji. Prolomení těžebních limitů uhlí koncepce konkrétně neřeší.

Finanční podporu obnovitelných zdrojů chce v budoucnu Kuba významně omezit. Podpora státu má být podle něj směřována například do zjednodušení povolovacích procesů u obnovitelných zdrojů či dostupnosti kapacity v síti pro tyto zdroje. Prostor však stále vidí pro malé solární zdroje na střechách domů a pro biomasu.

Aktualizovaná státní energetická koncepce má stanovit vývoj v české energetice zhruba do roku 2040. Kuba chce dokument předložit vládě na konci srpna společně se surovinovou koncepcí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…