Jak Havel, Klaus a Zeman ovlivnili chod ČNB? Odpovídá ekonomka Zamrazilová

10.05.2016 23:15

Někdejší členka bankovní rady ČNB a hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová v úterních Událostech, komentářích České televize popsala, jak se pravděpodobně změní uvažování v bankovní radě České národní banky, až v jejím čele stane expremiér Jiří Rusnok. Jeho jmenování opakovaně avizoval prezident Miloš Zeman, který má teď také ústavní příležitost obměnit téměř polovinu rady.

Jak Havel, Klaus a Zeman ovlivnili chod ČNB? Odpovídá ekonomka Zamrazilová
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

Pětadvacátého května se s vysokou pravděpodobností stane předsedou rady ČNB expremiér Jiří Rusnok. Jmenuje ho prezident Zeman, který by do vedení banky rád dosadil také odborářského ekonoma a poradce ministra financí Andreje Babiše (ANO) Jaroslava Ungermana. Faktem je, že guvernér nese odpovědnost za rozhodnutí banky navenek, ale rada rozhoduje jako celek. V sedmičlenné radě je slovo guvernéra rozhodující především tehdy, když jsou síly v radě vyrovnané.

Zmínil také intervenci České národní banky z podzimu 2013 na oslabení koruny. „Ten krok byl natolik závažný, že ho budeme moci vyhodnotit až rok dva poté, co dojde k ukončení této intervence. Závazek se prodlužuje už dlouho, protože se ČNB nadále nepřibližuje k inflačnímu cíli. Je tedy možné, že intervence bude nadále prodloužena,“ konstatovala Zamrazilová.

V závěru uvedla, že bez ohledu na to, který prezident byl zrovna ve funkci, v radě ČNB seděli profesionálové, kteří věděli, jak mají dělat svou práci. Profesionály tedy jmenovali prezidenti Václav Havel, Václav Klaus i Miloš Zeman. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…