Jak by se nyní volilo? První příčka Piráti se Starosty, za nimi Babiš a SPOLU. A podívejte na Okamuru

20.05.2021 15:48

Koaliční uskupení Piráti s hnutím STAN by v aktuálním květnovém měření společnosti SANEP vyhrálo volby do Sněmovny se ziskem 26,3 %, což představuje oproti dubnu letošního roku zcela nepatrný pokles o 0,1 procenta.

Jak by se nyní volilo? První příčka Piráti se Starosty, za nimi Babiš a SPOLU. A podívejte na Okamuru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Piráti a Starostové v čele s předsedy Ivanem Bartošem a Vítem Rakušanem spolu s dalšími dvanácti krajskými lídry odstartovali volební kampaň

Hnutí ANO premiéra Andreje Babiše získalo aktuálně v květnovém měření společnosti SANEP 22,4 procenta voličských hlasů. Oproti minulému měsíci zaznamenala tato vládní strana v aktuálním průzkumu volebních preferencí do Poslanecké sněmovny PČR další pokles voličských preferencí, a to o 1,5 procentního bodu.

Třetí pozici by v současné době získalo koaliční uskupení SPOLU (ODS/TOP 09/KDU-ČSL), a to se ziskem 18,5 procentního bodu. V aktuálním průzkumu si tak toto koaliční uskupení oproti minulému měsíci polepšilo o necelé jedno procento (0,8 %). Po delší době stagnace je to první výraznější posílení voličských preferencí tohoto koaličního uskupení.

Anketa

Má ministr Arenberger skončit?

69%
18%
hlasovalo: 10272 lidí
Na čtvrtém místě by v dubnu skončila SPD pod vedením Tomia Okamury se ziskem 10,8 procentního bodu, což znamená oproti březnovému měření nárůst o 0,3 % voličské přízně. SPD pod vedením Tomia Okamury zaznamenává již několik měsíců v řadě rostoucí trend voličských preferencí. 

Na pátém místě by v květnu skončila ČSSD se ziskem 5,7 procentního bodu, což je o 0,6 procenta více než v dubnu tohoto roku. Žádný jiný politický subjekt by se do Sněmovny PČR nedostal. 

Těsně pod hranou volitelnosti, a tudíž bez vstupenky do Poslanecké sněmovny, se pak v květnu ocitla KSČM se ziskem 4,9 procentního bodu, což je 0,8 % méně než v předchozím měsíci. 

Do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky by se v květnu nedostalo koaliční uskupení Trikolóra/Svobodní/Soukromníci (3,8 %), stejně tak jako Aliance pro budoucnost (1,5 %) a Strana zelených (1,2 %). 

Zatím bez vstupenky do Sněmovny PČR zůstalo v květnu též hnutí Roberta Šlachty Přísaha, které se v měření společnosti SANEP objevilo poprvé minulý měsíc se ziskem tří procent. V květnu zaznamenalo toto hnutí zisk 3,5 %, což znamená nárůst o 0,5 procenta oproti dubnu letošního roku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…