Jak dlouho si ještě necháme od BIS srát na hlavu, naštval se exdiplomat Polreich kvůli zprávě kontrarozvědky

29.10.2014 10:47

Bývalý diplomat a zpravodajec Miroslav Polreich se zhrozil nad výroční zprávou Bezpečnostně informační služby (BIS) za rok 2013. Hutná je podle něj zejména kapitola o kontrarozvědné činnosti, která dle něj výmluvně dokládá rusofobní a zároveň antiamerickou linii českých zpravodajců.

Jak dlouho si ještě necháme od BIS srát na hlavu, naštval se exdiplomat Polreich kvůli zprávě kontrarozvědky
Foto: Hans Štembera
Popisek: JUDr. Miroslav Polreich

Anketa

Který evropský národ máte nejraději? (Hlasování od 14.4.2016)

52%
1%
2%
32%
1%
2%
0%
hlasovalo: 9724 lidí

Miroslav Polreich dlouhodobě upozorňuje na antiamerikanismus i rusofobii panující v českém prostředí a rozebíral je například i v nedávném rozhovoru, který poskytl ParlamentnímListům.cz. Výroční zpráva Bezpečnostně informační služby za rok 2013 ho znovu utvrdila v jeho přesvědčení.

Při jejím čtení nevěřil vlastním očím, co všechno jsou čeští zpravodajci schopni vydedukovat, a pln dojmů napsal dopis nejmenovanému příteli z disentu, jenž vyvěsil na portálu Britských listů. V něm dochází k závěru, že zpráva BIS je jednoznačně protiruská a také výrazně antiamerická, jelikož Američané podle jeho mínění ,,potřebují skutečné partnery a ne připoťouchlé sluhy".

"Kde jsou ty doby, kdy jsem si pozval šéfa americké ambasády v Praze, aby vysvětlil nehorázné aktivity CIA proti našemu novému porevolučnímu režimu (verbovali hromadně rozvědčíky minulé zpravodajské služby, které my jsme stahovali domů) a on druhý den přivedl na MZV pražského rezidenta CIA, kterého představil, on se mně omluvil, podal zprávu o jednotlivých případech a ujistil, že s touto praxi končí. Jednal přímo a myslím s důvěrou," zavzpomínal si bývalý zpravodajec.

"Nesmyslnost" závěrů BIS je údajně nejlépe vidět na části věnované kontrarozvědné činnosti, v níž zpravodajci varují před množícími se aktivitami ruských a čínských zpravodajských služeb na našem území, jejichž cílem je „upevnit a dále rozšířit vlivové kapacity v ČR“. K provádění svých operací "využívají" údajně vybrané české občany (novináři, členové parlamentních politických stran, státní úředníci, lobbisté, ...), kteří jim vědomě či nevědomě pomáhají a většina z nich se jimi nechá ovlivňovat. 

V této údajně proruské a pročínské souvislosti zmiňuje BIS i loňskou Pražskou bezpečnostní konferenci, na níž účastníci podle zpravodajců asymetricky ostře odsoudili špionážní aféru týkající se systému PRISM, kterým prý americká Národní bezpečností agentura a FBI s pomocí firem jako je Google, Microsoft či Facebook získávala citlivá osobní data Američanů, ale na druhé straně byly až na jednu výjimku ignorovány problémy zpravodajských aktivit Ruska a Číny.     

Anketa

Vadí vám, že si režisér Robert Sedláček přišel převzít vyznamenání od Zemana v tričku a mikině?

86%
14%
hlasovalo: 8428 lidí

Miroslava Polreicha toto sdělení vytočilo o to víc, že byl jedním z účastníků konference. "Tu silně „proruskou“ linii tam tehdy vedl, jak si dobře vzpomínám, německý generál, velvyslanec SRN při NATO. Tak nevím, jestli seberu odvahu tam opět přijít, abych se této „kontrarevoluční“ akce zúčastnil," ironicky oglosoval sdělení BIS. 

„Člověk stárne a bývá opatrnějším. Anebo raději, jak dlouho si ještě necháme od BIS srát na hlavu? Snad mě dodá také odvahu právě před týdnem nově uzavřená Smlouva o spolupráci zpravodajských služeb USA a Ruska. A budu doufat, že si ji přečte i BIS,“ dodává k tomu Polreich.

Celý text Polreicha k přečtení ZDE.

Nutno podotknout, že k podobným závěrům došel i expremiér Jiří Paroubek, který přirovnal strašení ruskými či čínskými agenty za strašení ježibabou. Více ZDE.

Výroční zpráva BIS ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…