Jak mají vypadat svobodná média podle Bruselu? Pravidla zveřejněna

17.09.2022 11:58 | Ze sítí

Pirátský europoslanec Marcel Kolaja se ve svém textu na blogu serveru Aktuálně.cz zaměřil na to, že Evropská komise zveřejnila dlouho očekávaný návrh aktu pro svobodná média. Jak dodal, nová pravidla řeší nejen nezávislost médií jako takovou, ale i pravidla pro zadávání státní reklamy.

Jak mají vypadat svobodná média podle Bruselu? Pravidla zveřejněna
Foto: pirati.cz
Popisek: Marcel Kolaja

Kolaja na svém blogu dále zmiňuje skutečnost, že on i jeho pirátští kolegové též dlouhodobě prosazují, aby politici nemohli vlastnit média – a to ani oklikou přes svěřenské fondy.

„Začněme pár fakty z The Press Freedom Index, který dlouhodobě sleduje svobodu médií ve světě. Podle něj se Česko za dobu vlády Andreje Babiše propadlo z 23. (2017) na 40. příčku (2021). V letošním roce pozorujeme opětovné zlepšení a posun na 20. příčku, a to díky změně premiéra po posledních volbách. Podívejme se ale i na Maďarsko, které se za dobu Orbánovy vlády propadlo z 23. příčky (2010) na 85. (2022). Můžeme tedy s čistým svědomím říct, že naprostá nezávislost médií na politicích je klíčová pro fungování demokracie,“ zmínil Kolaja.

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí
„Nicméně právní rámec, který by nezávislost médií zajistil na evropské úrovni, již dlouho chyběl. To má vyřešit právě akt pro svobodná média. Nová pravidla počítají se zvýšením průhlednosti financování médií i vlastnické struktury, tak aby bylo vždy jasné, kdo je faktický majitel daného média. Novým prvkem je i proaktivní informování ze stran daného média o skutečném vlastníkovi, tak aby to bylo jasné a snadno dohledatelné. V praxi to může být např. informační odstavec v novinách, QR kód s odkazem na vlastníka nebo třeba databáze vlastníků médií a jejich napojení na jednotlivé osoby a další společnosti,“ zmínil Kolaja, že dalším důležitým aspektem návrhu jsou i nová pravidla pro státem financované reklamy.

Závěrem zmínil, že nezávislost médií je alfou a omegou zdravé a fungující demokracie. „Objektivně kontroluje politiky a podporuje rovnou politickou soutěž mezi jednotlivými politickými stranami. Akt pro svobodná média tak přichází s novými požadavky na vyšší rozmanitost médií. Lidé musejí mít k dispozici celou řadu názorů, myšlenek či analýz, aby si uměli sami udělat obrázek na jakékoli téma,“ dodal Kolaja. Komise podle něj zveřejnila návrh nových pravidel řešících svobodu a nezávislost médií, nyní se na něm začne pracovat v Evropském parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…