Jak to myslel? Režisér Marhoul nazval Zemana...

05.03.2020 15:18

Na sklonku roku 2019 poskytl režisér snímku Nabarvené ptáče Václav Marhoul rozhovor serveru Neovlivní.cz. A o politiku v něm nebyla nouze. Babiš a Zeman jsou dle Marhoula daní za svobodu. Za hlavní hrozby pro liberální demokracii označil např. populismus, xenofobii či štvaní lidí proti sobě. Nechyběla ani kritika Ruska a Číny. Západ prý dělá chybu, když jim chce věřit. A prezident Zeman je prý mastodont.

Jak to myslel? Režisér Marhoul nazval Zemana...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Marhoul

Marhoul v rozhovoru mluvil například o sametové revoluci. Uvedl, že svoji představu o budoucnosti čistě a výhradně omezoval do slova svoboda. „Svoboda slova, svobodné volby. Myslím, že tenkrát vůbec nikomu nedocházelo, co to bude znamenat pro ekonomiku a pro hospodářství, že se uvolní podnikání, že vlastně nějakým způsobem nastoupí kapitalismus. Takže: svoboda,“ pravil režisér.

Anketa

Je Adam Vojtěch dobrý ministr zdravotnictví?

77%
19%
hlasovalo: 19414 lidí

Posledních 30 let prý bylo úspěšných. „Všeho se nám dostalo. A to, v čem dneska žijeme – jako že máme Babiše a Zemana a spoustu jiných dalších proradných politiků – beru jako svým způsobem daň za demokracii,“ řekl Marhoul. Ale dodal, že demokracie zdaleka není nevyhnutelná, ale je křehká.

Do budoucna vyslovil obavu, že se bude svoboda vytrácet, například z důvodu nástupu nových technologií. „Dobrovolně se vzdáváme svobody. A možná ještě dobrovolněji se jí vzdáváme na konto jiných. Mluvím o nových technologiích, sledovacích přístrojích, rozpoznávání obličejů, zamontovaných čipech. Už dnes o nás díky platebním kartám všichni všechno vědí, vědí, co si kde kupujeme. Zdravotní karty na digitál. Všechno propojeno. To bude opravdu velký problém,“ odhadl.

Redaktor se pak zeptal, co vidí jako konkrétní hrozbu pro liberální demokracii. „Zjednodušování věcí, populismus, xenofobie, štvaní lidí proti sobě, nacházení si vnějšího nepřítele, uplatňování kolektivní viny,“ vypočítával Marhoul škodlivé fenomény a dodal, že jimi trpí hlavně Evropa. „Evropa je opravdu kolébkou všeho špatného. I dobrého. Každopádně jsou to věci, kterým lidstvo čelilo od nepaměti, a mění se jenom forma. Takže v podstatě nic nového pod sluncem,“ shrnul.

Dodal, že každý člověk v sobě má zakořeněnou naději, že složitost světa za něho někdo vyřeší. „Protože přijímat zodpovědnost sám za sebe je docela dost těžká záležitost. Pokud má člověk slabší povahu, potom úplně logicky předpokládá, že někdo takový opravdu je, nebo přijde. Že přijde ten mesiáš, který nikdy nepřijde, a nikdy žádný nebyl a žádný nebude, ale mnoho lidí, hlavně politiků, se rádo do té pozice dostává, protože nejsou hloupí a protože vědí, že tím mohou lidi lehce ovládat. Těmi, kdo podlehnou, bychom neměli opovrhovat nebo jimi pohrdat,“ prohlásil.

Doplnil, že do toho ještě vtrhly sociální sítě, které jsou podle něho něčím převratným. „Svoboda slova sice neustále platí, ale dneska jsou de facto klasická média, která měla ověřené informace, na ústupu. A lidé spíš věří nesmyslům, co si přečtou někde na Facebooku nebo Instagramu,“ přidal.

Podle Marhoula nehrozí, že by vypukla velká válka. „V tomto globálním světě už je to nemyslitelná záležitost. Když se jenom podíváte, kolik stojí Rusy jejich pobyt v Sýrii, Spojené státy jejich angažmá v Afghánistánu – jde o neuvěřitelnou spoustu peněz denně. A to jsou všechno jenom lokální války, teritoriální. A teď si vezměte, kdyby vznikl opravdu světový konflikt. Já si troufnu tvrdit, že nebude, protože všichni vědí – a teď nejde o použití atomových zbraní – že to nedokážou financovat. Velká válka se nedá ufinancovat. Nedá.“

Anketa

Je Michaela Šojdrová dobrá politička?

1%
99%
hlasovalo: 17243 lidí
Západ podle Marhoula dělá velikou chybu, když chce věřit Rusům nebo Číňanům. „Čína je klasická komunistická diktatura, která jenom povolila uzdu v rámci ekonomického podnikání. Rusko je vlastně despotická autokracie, omezeny jsou základní lidské svobody a práva. Běžné je zavírání lidí, dokonce vraždění lidí a tak dále.“ Dále Marhoul argumentoval, že to jediné, co Rusové vyvážejí, jsou zbraně, ropa, zemní plyn, ale jiné výrobky od nich lidé nemají. „Já v Rusku vidím protivníka číslo jedna a v Číně protivníka číslo dvě. A teprve potom, dejme tomu, protivníka číslo tři v islámském terorismu. Jejich síla není zase tak obrovská,“ vyjádřil se k mezinárodní politice a dodal, že Rusové jsou nebezpeční, protože Evropa je v jejich „sféře vlivu“.

Jako další hrozbu vidí změnu klimatu. Na jednu stranu uznal, že lidé pozorují klima jen velmi krátkou dobu, ale je podle něj nesmysl tvrdit, že člověk přírodu neovlivňuje. Vyjádřil se také k lidem, kvůli kterým je klimatická změna v Čechách opomíjena, jak tvrdil redaktor, tedy k Václavu Klausovi a Miloši Zemanovi: „Zeman je mastodont, který žije někde v 18. století, kdy celý svět fungoval na černém a na hnědém uhlí. Ten člověk je úplně mimo. A pro Klause je ekolog nebo klimatolog vysloveně nepřítel.“

Také se svěřil, že přečetl „úžasnou knihu“ Madeleine Albrightové s názvem „Fašismus: Varování“, ve které bývalá ministryně zahraničí definovala fašismus. „Popravdě řečeno to není o Mussolinim, nebo o Frankovi, nebo o Hitlerovi. To jsou prostě principy omezování lidských svobod a hledání vnějšího nepřítele, který za všechno může. Je to o omezování médií, zavírání novinářů atd. A zjistíte, že mnoho lídrů dnešního světa de facto naplňuje definici toho, co je fašismus,“ pravil Marhoul a dodal, že nejdále je v tom asi předseda polské strany PiS Kaczyński. Babiš a Orbán jsou prý „jen“ populisté, ale Kaczyński je čistý ideolog a v Polsku se dá dle Marhoula směle mluvit o klerofašismu.

Také se opřel do amerického prezidenta Donalda Trumpa, který je podle něho neuvěřitelně hloupý člověk. „Problém je v tom, že si spousta lidí myslí, že když odejde Trump, odejde Zeman a odejde Babiš, což se samozřejmě jednou stane, tak že všechno bude najednou zase tam, kde to bylo. Ale tak to vůbec být nemusí. Může to být ještě daleko horší. Přijdou horší Trumpové, přijdou horší Putinové, protože oni si jim takzvaně stoupnou na záda a odrazí se prostě ještě výš a dál k tomu, aby omezili náš život a naši svobodu,“ věštil režisér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…