Jaklova prezidentská kampaň vyjde na 1,5 milionu, tvrdí Svobodní

08.08.2012 15:00

Kampaň prezidentského kandidáta Ladislava Jakla by mohla stát zhruba 1,5 milionu korun, předpokládá Radim Smetka, místopředseda Strany svobodných občanů, která tajemníka současné hlavy státu do volby nominovala. "Jakl se bude na financování kampaně podílet také," řekl Smetka. Ve středu během setkání s médii Jakl oproti původním předpokladům chyběl, omluvil se. Informuje ČTK.

Jaklova prezidentská kampaň vyjde na 1,5 milionu, tvrdí Svobodní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tajemník prezidenta Ladislav Jakl

Neparlamentní Strana svobodných občanů nyní sbírá nezbytných 50.000 podpisů, které jsou třeba na kandidaturu, připomněl Smetka. Podílí se na tom 1400 členů a sympatizantů strany, každý by měl sebrat 50 podpisů. Shromažďovat se budou také na přelomu září a října mezi studenty univerzit po celém Česku. Strana se nebrání ani sponzorským darům, bude je mít na transparentním účtu.

Jakl v současnosti pracuje na Hradě pro prezidenta Václava Klause, s nímž má blízké názory. V současnosti Jakl podle průzkumů nepatří k hlavním favoritům klání, v němž budou lidé počátkem příštího roku poprvé sami vybírat Klausova nástupce. Kandidaturu na hlavu státu oznámilo dosud kolem deseti lidí.

Nejmenujeme Jakla jenom kvůli zviditelnění, tvrdí svobodní

Jakl uvádí, že je odpůrcem současné podoby EU a jejího směřování. Odmítá také větší integraci a federalizaci unie, kritizuje společnou měnu euro. Strana svobodných občanů prosazuje vystoupení z EU, pokud se "nepodaří prosadit zásadní změny současné EU". Svobodní odmítají úvahy, že Jakla nominovali jen proto, aby se zviditelnili.

Svobodní ve středu rovněž představili své kandidáty do Senátu. Jsou jimi bývalí členové ODS - geodet Jiří Pánek ve volebním obvodu dva Sokolov, ortoped Jaroslav Mitlener ve volebním obvodu 38 Mladá Boleslav, Jan Nádvorník v Praze 4 a Jiří Payne v Praze 2. Payne působí jako poradce Klause. V Praze 12 bude chtít uspět profesor Miloslav Bednář, ekonomicko-technický pracovník Petr Lichtenberg bude nominován v obvodu Chrudim. Benešovským senátorem má zájem se stát soudní znalec Milan Vodička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…