Jako když zabili Františka Ferdinanda? Írán se prý Trumpovi pomstí. Zaznívají hrozné věci

03.01.2020 13:51

Američtí vojáci usmrtili velitele íránských elitních jednotek Kuds Kásima Sulejmáního. Jednu z předních osobností íránského režimu, o kterém šéfredaktor serveru Info.cz hovoří jako o jednom z největších teroristů našich časů. Bývalý zpravodaj ČT na Blízkém východě Jakub Szántó upozornil, že Írán může připravovat pomstu, pomstu v podobě teroristického útoku. Ozval se také europoslanec Jan Zahradil.

Jako když zabili Františka Ferdinanda? Írán se prý Trumpovi pomstí. Zaznívají hrozné věci
Foto: pixabay.com
Popisek: Írán

Síly při leteckém útoku usmrtily velitele íránských elitních jednotek Kuds Kásima Sulejmáního. O úmrtí vysoce postaveného Íránce informovaly zahraniční agentury, včetně agentury Reuters.

Anketa

Na svobodu slova už můžeme jen vzpomínat, říká předseda Senátu Kubera. Má pravdu?

88%
12%
hlasovalo: 19429 lidí

Íránský duchovní vůdce Sajjid Alí Chameneí už Američanům pohrozil „tvrdou pomstou“.

Bývalý zpravodaj České televize na Blízkém východě Jakub Szánto na sociální síti Twitter poznamenal, že „teď se začnou dít věci“, protože Írán přišel o jednu ze svých důležitých postav a tamní režim se může pomstít. Szántó odhaduje, že může dojít k nějakému teroristickému útoku.

Sulejmáního přirovnal dokonce k nacistickému řezníkovi Reinhardu Heydrichovi.

„Američané zbavili svět jednoho z největších expertů na terorismus Kásima Solejmáního. Írán přišel o jednu ze svých největších zbraní. Teď se začnou dít věci. Kásim Sulejmání se lišil od Bin Ládina nebo Al Baghdádího v tom, že byl důstojníkem skutečného státu. A agresivnímu šíření moci Íránu se věnoval s pomocí teroru i konvenčního válečnictví napříč orientem. Byl íránským Reinhardem Heydrichem. Ztráta populárního generála i architekta íránské dominance nad Libanonem a Sýrií i šíření vlivu v Jemenu, Bahrajnu a na hranici Izraele je pro Teherán velkou ranou. Každý je nahraditelný, ne však dokonale. Viz ztráta Imáda Mugníji pro Hizballáh,“ uvedl Szántó.

Írán hrozí odvetou

Írán hrozí odvetou

Írán hrozí odvetou

Šéfredaktor serveru Info.cz konstatoval, že Sulejmání si smrt zasloužil. Zasloužil si ji i navzdory tomu, že zemřel po útoku, který neprošel schvalovacím procesem v Kongresu USA. Půr o tom nepochybuje.

Jediné, na co neznáme po zabití Sulejmáního odpověď je, zda to můžeme považovat za moment srovnatelný s vraždou arcivévody Františka Ferdinanda v Sarajevu. Tedy za záminku k vypuknutí „horké“ války mezi USA a Íránem. Odveta Íránu nepochybně přijde, ale Trump se bude náročnému konfliktu spíše snažit vyhnout. Momentálně je jeho největším soupeřem Peking, nikoliv Teherán. Nemůže si dovolit příliš tříštit síly,“ upozornil Půr.

Sulejmání byl považován za možného nástupce stávajícího ajatolláha a za hlavní vojenský mozek teokratického režimu.  

Student arabistiky a spolupracovník serveru A2larm Prokop Singer prohlásil, že Trump nařídil spáchání atentátu na respektovanou íránskou osobnost.

„Donald Trump nařídil atentát na generála Kásima Sulejmaního, jednoho z nejrespektovanějších íránských představitelů. Zatímco Írán to považuje za akt terorismu, americký Kongres mluví o provokaci, ke které neměl prezident bez jejího souhlasu mandát,“ uvedl.

A europoslanec Jan Zahradil (ODS) se neudržel.

Tak konečně jste se odkopal. Sulejmání je na ‚blacklistu‘ hledaných teroristů, je to šéf obávaných revolučních gard Kuds. Jeden z nikoliv ‚nejrespektovanějších‘, ale nejnebezpečnějších představitelů Íránu,“ vypálil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

A Singer také ještě nemlčel.

„Fajn, že jste mě konečně mohl přichytit :) Ale teď vážně, nechválím Kásima Sulejmáního, ale to, že ho Íránci respektují, a národ to spíše sjednotí a dále pomůže jestřábům je nesporný fakt, na němž se shoduje většina expertů. Konflikt s Íránem vyvolaly sankce a odstoupení od JCPOA,“ napsal publicista.

Írán hrozí pomstou

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…