Jako nacisti! Putin po teroru vystoupil s projevem. A ukázal na Ukrajinu

23.03.2024 16:16 | Monitoring

Prezident Ruské federace po teroristickém útoku na koncertní halu, kde bylo zabito nejméně 115 lidí a 145 bylo zraněno, učinil veřejné prohlášení. „Už teď je zřejmé, že stojíme nejen před pečlivě, cynicky naplánovaným teroristickým útokem, ale před připraveným a organizovaným masovým vražděním mírumilovných, bezbranných lidí. Zločinci se klidně a cílevědomě vydali zabíjet, střílet z bezprostřední blízkosti naše občany, naše děti. Stejně jako kdysi nacisté prováděli masakry na okupovaných územích, rozhodli se uspořádat předváděcí popravu, krvavý akt zastrašování,“ řekl Vladimir Putin a ukázal přímo na Ukrajinu.

Jako nacisti! Putin po teroru vystoupil s projevem. A ukázal na Ukrajinu
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin.

Nejméně 115 obětí teroristického masakru v Moskvě. Rusko ukázalo na Ukrajinu, do které pět pachatelů podle vyšetřování ruské Federální služby bezpečnosti (FSB) prchalo. Ozbrojenci v pátek večer vtrhli do koncertní haly na západním okraji Moskvy a před začátkem koncertu začali střílet automatickými zbraněmi do lidí. Z místa byly hlášeny i výbuchy a požár objektu.

K věci veřejně vystoupil prezident Putin dnes (sobota) ve 13:30 středoevropského času.

„Mluvím k vám v souvislosti s krvavým, barbarským teroristickým činem, jehož oběťmi se staly desítky mírumilovných, nevinných lidí – našich krajanů, včetně dětí, teenagerů a žen. Lékaři nyní bojují o životy obětí, které jsou ve vážném stavu. Jsem si jist, že udělají vše možné i nemožné, aby zachránili životy a zdraví všech zraněných. Zvláštní slova díků patří posádkám záchranářů a leteckých záchranářů, vojákům speciálních jednotek, hasičům, záchranářům, kteří udělali vše pro to, aby zachránili lidské životy, vyvedli je zpod ohně, z epicentra ohně a kouře a vyhnuli se ještě větším ztrátám,“ pochválil prezident Putin zásah ruských záchranných jednotek.

A všiml si pomoci obyčejných lidí. „Nemohu pominout pomoc řadových občanů, kteří v prvních minutách po tragédii nezůstali lhostejní a spolu s lékaři a s bezpečnostními pracovníky poskytovali první pomoc a rozváželi postižené do nemocnic,“ sdělil na jejich adresu Putin.

„Všem rodinám, jejichž životy postihlo hrozné neštěstí, i zraněným, poskytneme potřebnou pomoc. Vyjadřuji hlubokou a upřímnou soustrast všem, kteří přišli o své blízké. Celá země, celý náš lid truchlí s vámi. Vyhlašuji 24. březen dnem státního smutku,“ pravil Vladimir Putin a vyhlásil tím na neděli 24. března den smutku v Ruské federaci.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45989 lidí
Zmínil i opatření, která ruská moc zavedla v reakci na teroristický útok. „V Moskvě a v Moskevské oblasti, ve všech regionech země, byla zavedena další protiteroristická a protisabotážní opatření. Teď jde hlavně o to, zabránit těm, kteří stojí za tímto krveprolitím, ve spáchání nového zločinu,“ řekl Putin.

A obrátil svou pozornost na samotné teroristy a k vyšetřování Federální službou bezpečnosti. „K vyšetřování tohoto trestného činu a k výsledkům operativních vyšetřovacích úkonů lze v současné době říci následující. Všichni čtyři přímí pachatelé teroristického útoku, všichni, kteří stříleli a zabíjeli lidi, byli nalezeni a zadrženi,“ řekl Putin a poukázal na Ukrajinu. „Pokusili se schovat a přesunuli se směrem na Ukrajinu, kde pro ně bylo podle předběžných údajů na ukrajinské straně připraveno okno k překročení státní hranice. Celkem bylo zadrženo 11 osob. Federální bezpečnostní služba Ruska a další orgány činné v trestním řízení pracují na identifikaci a odhalení celé základny teroristů: těch, kteří jim poskytli dopravu, nastínili únikové cesty z místa činu, připravené skrýše, skrýše zbraní a munice,“ řekl rázně prezident Ruské federace.

Anketa

Který z předních lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 53674 lidí
Aby potvrdil pádnost svých slov, zopakoval, že bezpečnostní složky nic nezanedbají. A přirovnal teroristický útok k nacistické mašinérii druhé světové války. „Opakuji – orgány činné v trestním řízení udělají vše pro zjištění všech podrobností trestného činu. Ale už teď je zřejmé, že stojíme nejen před pečlivě, cynicky naplánovaným teroristickým útokem, ale před připraveným a organizovaným masovým vražděním mírumilovných, bezbranných lidí. Zločinci se klidně a cílevědomě vydali zabíjet, střílet z bezprostřední blízkosti naše občany, naše děti. Stejně jako kdysi nacisté prováděli masakry na okupovaných územích, rozhodli se uspořádat předváděcí popravu, krvavý akt zastrašování,“ řekl bez obalu Putin.

Dle Putina dopadne spravedlnost na všechny aktéry. „Všichni pachatelé, organizátoři a objednavatelé tohoto zločinu budou spravedlivě a nevyhnutelně potrestáni. Ať jsou kdokoli, kdo je vede. Opakuji: identifikujeme a potrestáme každého, kdo stojí za teroristy, kteří připravili toto zvěrstvo, tento útok na Rusko, na naše lidi,“ prohlásil Putin, přičemž dle FSB jsou útoky spojené s Ukrajinou.

Následně Putin poukázal na mezinárodní terorismus, proti kterému nebude váhat, spolu se spřátelenými státy, zahájit boj. „Víme, jaká je hrozba terorismu. Zde počítáme s interakcí se všemi státy, které upřímně sdílejí naši bolest a jsou připraveny skutečně spojit síly v boji proti společnému nepříteli – mezinárodnímu terorismu, proti všem jeho projevúm,“ řekl rázně Vladimir Putin.

A přišla velmi tvrdá slova na jejich adresu. „Teroristy, vrahy, nelidi, kteří nemají a nemohou mít národnost, čeká jeden nezáviděníhodný osud – odplata a zapomnění. Nemají budoucnost. Naší společnou povinností, našich vojáků na frontě, všech občanů země, nyní je, být spolu v jedné formaci. Věřím, že to tak bude, protože nikdo a nic nemůže otřást naší jednotou a vůlí, naším odhodláním a odvahou, silou sjednoceného lidu Ruska,“ snažil se v projevu upevnit jednotu ruského národa prezident Putin.

A vyzdvihl multietnicitu Ruska. „Nikdo nebude moci zasít jedovatá semena sváru, paniky a nesvárů v naší multietnické společnosti.“

Na závěr vyzdvihl Putin to, že Rusko prochází zkouškami, kterými v minulosti prošlo, vždy silnější. A teď tomu nemá být jinak. „Rusko opakovaně prošlo těžkými, někdy až nesnesitelnými zkouškami, ale stalo se ještě silnějším. Bude tomu tak i nyní,“ uzavřel svůj projev Vladimir Putin. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Marian Kučera

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nechtěl bych bejt v kůže těch telat co posílali peníze na drony s věnování nebo se skládali na tanky, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSunvukung , 23.03.2024 16:42:07

|  33 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…