Jakub Janda Číňanům: Mysleli jste si, že nás máte v hrsti. Ale...

03.01.2019 13:21

Analytik think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda má za to, že Číňané udělali velkou strategickou chybu, když začali vyvíjet tak velký tlak v záležitosti svých firem Huawei a ZTE. Chyby dělají, protože si myslí, že už mají Českou republiku v podstatě v hrsti. České zpravodajské služby, které v poslední době hojně kritizuje prezident Zeman, však ukazují, že nás Čína v hrsti ještě nemá.

Jakub Janda Číňanům: Mysleli jste si, že nás máte v hrsti. Ale...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Janda, aktivista z lobbistického spolku Evropské hodnoty

„Naštěstí pro nás představitelé čínského totalitního režimu dělají velké chyby. Mají totiž dojem, že nás už téměř mají v hrsti,“ začal Janda na sociální síti Facebook. Janda měl na mysli vyjádření čínského velvyslance Čang Ťien-mina, který po schůzce s českým předsedou vlády Andrejem Babišem (ANO), poznamenal, že se česká strana ve věci firem Huawei a ZTE dopustila pochybení, ale tato svá pochybení brzy napraví. „Naštěstí pro nás nejde jen o komunikační chyby, ale i velmi praktické kroky, kdy tito nepřátelé naší nezávislosti tvrdě narazí do zdi,“ pokračoval Janda.

Anketa

Měly by Spojené státy stáhnout svá vojska ze Sýrie?

93%
7%
hlasovalo: 7077 lidí

Firma Huawei prý v červnu 2018 požádala o českou bezpečnostní prověrku. A čeští zpravodajci si na čínskou firmu řádně posvítili. Janda tvrdí, že firma musela otevřít českým zpravodajcům i své sejfy, a ti tak mohou zjistit celou řadu věcí.

„Veřejně dostupné zprávy ukazují, že český bezpečnostní systém považuje Huawei za nepřátelskou a nebezpečnou entitu sloužící čínskému totalitnímu režimu. Takže pokud se čínským kolaborantům v české politice nepodaří naše bezpečnostní profíky přinutit, aby se podvolili, tak má Huawei rozběhnuto přímo proti zdi. Řízení ohledně bezpečnostní prověrky téměř jistě budou co nejvíce prodlužovat, aby získali čas na politický tlak. O to se nyní hraje,“ varoval analytik.

Janda ve svém textu nepochybuje o tom, že firma Huawei bude tlačit na prezidenta Zemana a další české kolaboranty, aby prověrku získala. Janda doufá, že české tajné služby tomuto tlaku budou i nadále odolávat. Mohou v tom pomoci i média, která budou konkrétní případy nátlaku rozebírat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…