Jakub Janda vysvětluje, proč jsme v Afghánistánu: Bojujeme za svobodný svět proti barbarství. Ať islamistickému, nebo ruskému

12.08.2018 7:46

Analytik think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda v komentáři pro Deník vysvětlil čtenářům, proč Česká republika musí dál posílat vojáky na zahraniční mise do Afghánistánu i jinam, i když se bohužel může stát, že někteří z těchto vojáků v zahraničí zemřou.

Jakub Janda vysvětluje, proč jsme v Afghánistánu: Bojujeme za svobodný svět proti barbarství. Ať islamistickému, nebo ruskému
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Janda, aktivista z lobbistického spolku Evropské hodnoty

Ve středu přiletěl z Afghánistánu vládní letoun. Bohužel vezl těla tří českých vojáků, které zabil sotva osmnáctiletý terorista. Většina českých politiků padlé vojáky označila za hrdiny, kteří plněním svých úkolů v zahraničí zabezpečovali klid svým českým spoluobčanům doma. Jakub Janda to vidí stejně.

Jsou prý tři důvody proto, abychom v misi v Afghánistánu, která začala po 11. září 2001, pokračovali. „Hlavní důvod je strategický. Česko je malý stát, který se rozhodl na svou obranu vydávat minimální zdroje a reálně si drží malou armádu. Spoléháme na naše členství v nejmocnější vojenské alianci (NATO), protože chceme být součástí svobodného světa," popsal Janda první důvod. „Proto bojujeme po boku našich spojenců proti barbarství, ať ve formě islámského extremismu, nebo ruské agrese v našem regionu," pokračoval analytik.

Čeští politici už řadu let nejsou schopni nastavit podmínky tak, aby Česká republika plnila své závazky a vydávala nejméně dvě procenta na svou obranu, jak se k tomu zavázala při vstupu do NATO. Čest České republiky proto podle Jandy zachraňují čeští vojáci. Především ti vojáci, kteří působí na zahraničních misích, ať už jde o mise v Afghánistánu, nebo např. v Pobaltí.

Pro setrvání v Afghánistánu ale podle Jandy máme ještě další důvody. Kdybychom odtamtud odešli, hrozilo by, že by stát opět ovládli radikální islamisté, kteří by získali celou zemi jako velkou základnu pro plánování rozsáhlých teroristických útoků na západní města. Afghánistán by se mohl stát jedním velkým teroristickým výcvikovým táborem, což není ani v zájmu ČR.

A nakonec je tu prý ještě vojenský důvod. Janda připomíná, že sami vojáci dobře vědí, že potřebují nabírat zkušenosti v boji. Vojáci by měli být připraveni na řešení krizových situací a pouze teoretická příprava nestačí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…