Jandourek od Šafra v rozhlase: Putinovská propaganda už se ani nenamáhá. Ani jeden trochu myslící člověk tomu neuvěří

12.04.2022 19:20

Putinovská propaganda už se moc nenamáhá, aby jí uvěřil alespoň jeden trochu myslící člověk. Už mluví hlavně proto, že mlčet umí a nesmí. Říká to kněz a novinář Jan Jandourek ze serveru Forum24.cz, jenž byl hostem pořadu moderátorky Barbory Tachecí na Českém rozhlasu Plus.

Jandourek od Šafra v rozhlase: Putinovská propaganda už se ani nenamáhá. Ani jeden trochu myslící člověk tomu neuvěří
Foto: Repro Youtube
Popisek: Komentátor Fora24 Jan Jandourek

„Putinovská propaganda už se moc nenamáhá, aby jí uvěřil aspoň jeden trochu myslící člověk. To tím myslíte, že těch zhruba 70–80 procent Rusů, kteří věří, jsou nemyslící?“ zeptala se úvodem Tachecí Jandourka. 

„Takhle, nemyslící. Jde také o to, odkud známe těch sedmdesát, osmdesát procent. To je číslo, které známe z průzkumu nezávislé agentury Levada Center, tedy zahraničního agenta, kterou můžeme považovat v rámci technických možností Ruska za důvěryhodnou. A tam před invazí dosahovalo takzvané schválení činnosti prezidenta Putina v úřadu sedmdesát jedna procent a po invazi to vyskočilo na 80 procent,“ zmínil Jandourek s tím, že to jsou jediná čísla, která má. „Čísla z oficiální agentury Rostat nemůžeme brát vůbec vážně, nebo bychom je museli složitě interpretovat,“ dodal Jandourek. Podle něj jde však také o to, co znamená „schvalují činnost úřadu“. 

„Ti lidé skutečně mohou být ruští nacionalisté, jsou tak vychováváni od narození, je to tradice carského Ruska. Je tam sto let vlastně od bolševického převratu, kdy ten člověk je nějakým způsobem zpracováván. Rozhodně ruská populace je věkově v průměru starší, než by to bylo v jiných zemích, a je výrazně venkovská. Je odkázaná na oficiální média, především na televizi, je to jejich jediný zdroj,“ dodal Jandourek. 

Na Foru24.cz se v minulosti psalo o tom, že Ministerstvo obrany prý uvažuje o zapojení členů Junarmije. Co to vlastně je a jak to Jandourek vysvětluje? „Existuje tam velmi brzy po nastoupení Vladimira Putina, na začátku tisíciletí, takové mládežnické hnutí. Nejdřív to bylo hnutí, které se jmenovalo Naši, potom tady vzniká taková mládežnická organizace v roce 2015, kterou zakládal ministr Šojgu. A ta je řádově ve věkové kategorii 8–18 let, asi několik set tisíc Rusů. A je to vlastně taková organizace, která – asi to není jako náš Svazarm, spíš je takový mix pionýra, Komsomolu, Svazarmu, posílený tím ruským nacionalismem,“ poznamenal k tomu Jandourek. V Rusku pak podle jeho slov probíhá militarizace společnosti již od dětství.

Tachecí následně citovala ministra Sergeje Šojgua, který v minulosti prohlásil: „Abychom přiměli mladé lidi k obraně Ruska se zbraní v ruce, musí se v dětství a dospívání probudit jejich ochota a vůle sloužit. Pro vytváření kladného vztahu k armádě – jako k veřejné instituci a armádě jako profesi – se stát musí na vojensko-vlastenecké práci podílet systematicky a všemi relevantními prostředky.“

„Prezident Putin podepsal vlastně to, co navrhoval ministr Šojgu, to znamená, že by se mobilizovali, aktivovali, připravovali příslušníci téhleté mládežnické organizace. Co by to v praxi znamenalo, to uvidíme, ty ztráty na Ukrajině jsou velké, problém je v tom, že jsou tam zřejmě ztráty v těch elitních jednotkách, ti lidé se nedají snadno nahradit tím, že se tam naženou nějací komsomolci, musejí obsluhovat nějakou techniku, která je složitá, a když vidíme, jak shánějí dobrovolníky všude možně, dokonce i na tom Donbasu, který měl být osvobozen, násilím nahánět ty brance a mladíci se tam celé týdny schovávají a nevycházejí ani ven, aby je neodvedli do armády a nezmizeli tam beze stop, tohle bude obtížné,“ dodal k tomu Jandourek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …