Jaroslav Plesl: Zeman zřejmě obhájí funkci, i když proti němu stojí většina politických stran. To je důkaz, že Češi používají vlastní rozum

30.12.2017 8:39

Zažíváme čas maximální svobody a demokracie, přitom žijeme v nebývalém bezpečí. O to se podle šéfredaktora MF Dnes Jaroslava Plesla nesmíme nechat nikým připravit. „Máme se tak dobře jako nikdy dřív. Česko má za sebou mimořádně úspěšný rok, je zde nulová nezaměstnanost, ekonomika roste, lidé bohatnou. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že ty příští nebudou ještě bohatší,“ říká.

Jaroslav Plesl: Zeman zřejmě obhájí funkci, i když proti němu stojí většina politických stran. To je důkaz, že Češi používají vlastní rozum
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Jaroslav Plesl

Ze statistik vyplývá, že na světě je jen málo míst, kde mají pro život lepší podmínky než my v Česku. „Na rozdíl od konce osmdesátých let máme mnohem čistší životní prostředí, navzdory rozšířenému přesvědčení jíme kvalitnější potraviny. I míra našich svobod je ve srovnání s mnoha jinými zeměmi světa velmi vysoká. Jsme jedna z nejbezpečnějších zemí na světě,“ řekl Plesl.

Když se však podíváme na konkrétní příběhy a osudy Čechů, stále je zde mnoho lidí, kterým se nežije dobře, a měli bychom jim k tomu pomoct. „Úkolem bohaté a rozvinuté společnosti, jakou bezpochyby jsme, je nabízet pomocnou ruku těm, kterým se z nějakých příčin nedaří uspět. Nelze to však samozřejmě dělat plošně a nelze to dělat v případech, kdy ten, komu je pomoc nabízena, o žádnou pomoc vlastně nestojí,“ míní šéfredaktor v MF Dnes.

Zatím by se dalo říci, že ve společnosti, kterou bohatství dosud nezdegenerovalo, má stále své místo zdravý rozum. Na sklonku letošního roku jsme ale mohli v přímém přenosu sledovat, jak to vypadá, když začne rozvinutou společnost rozum opouštět.

„Nad americkou kampaní MeToo, kdy se najednou začal dělat zločin z každého odmítnutého návrhu na mezipohlavní sbližování, zůstával rozum stát. To už nese všechny znaky studené občanské války mezi pohlavími. Těžko říct, kdo chce v takovém světě žít. Z reakcí na americkou kampaň naštěstí vyplývá, že Češi to nejsou,“ uvedl Plesl.

Hysterie lidi v Česku asi nejvíce popadla při prezidentské volbě z roku 2013, kdy proti sobě ve druhém kole stanuli Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg. Zeman byl tehdy zastánci Schwarzenberga vyobrazován jako zrůda, která zničí Českou republiku. „Po pěti letech je jasné, že dopad činnosti prezidentského úřadu na běžný chod České republiky není ani zdaleka tak významný, jak to před každou prezidentskou volbou vypadá. Miloš Zeman byl českým prezidentem v době hospodářského růstu a vypadá to, že za pár týdnů křeslo na Pražském hradě obhájí,“ míní Plesl.

To, že Zeman bude zřejmě nadále zastávat funkci hlavy státu i přesto, že proti němu stojí většina politických stran, ukazuje, že obyvatelé České republiky používají vlastní rozum a nenechají se vodit za nos. „Kdyby bylo možné manipulovat veřejným míněním tak, jak se třeba často traduje o Putinově Rusku, Zeman by se v Česku nikdy nemohl stát prezidentem, protože proti němu stojí i naprostá většina domácích a zahraničních médií,“ zdůraznil a dodal, že děkuje bohu, že tu liberální demokracii ještě pořád máme.

Liberální demokracie však neplatí kolem nás. Měli bychom proto sledovat spor mezi politickou policií z Evropské unie a polskou vládou. „Je to zcela zásadní zápas i o naši svobodu a měli bychom v příštím roce velmi bedlivě sledovat, jak daleko jsou úředníci z Bruselu ochotni v této věci zajít,“ řekl Plesl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…