Jasný islamista, poznáte to podle vousů, rozjel se ve studiu ČT arabista a bratr ministra Pelikána. To byl alternativní pohled, koktal vyděšený moderátor

14.07.2017 21:31

K útoku v egyptském letovisku Hurghada, při němž zahynuly dvě německé turistky a byla zraněna mimo jiné jedna Češka, se pro ČT24 vyjádřil arabista a islamolog Petr Pelikán.

Jasný islamista, poznáte to podle vousů, rozjel se ve studiu ČT arabista a bratr ministra Pelikána. To byl alternativní pohled, koktal vyděšený moderátor
Foto: 4ever.sk
Popisek: Egypt, ilustrační foto

„Vousy, brada a depilovaný knír. To je klasické poznávací znamení. Takhle má vypadat člověk podle těch nejkonzervativnějších paradigmat,“ sdělil Pelikán k typickému vzhledu takovýchto útočníků.

„Skutečně to lze brát vážně, tu vizualitu? Vypadá to jako vzorová karikatura proroka Mohameda,“ sdělil překvapený moderátor Tomáš Drahoňovský. „Nemůže se fundamentalista oholit?“ zeptal se. „Může. Ale pravděpodobně, kdo jedná v afektu, nenechá si narůst mezitím vousy. Ta vizualizace je u nich velmi důležitá,“ zareagoval Pelikán a zavzpomínal na svá studia v Egyptě. „Byla doba, kdy se mezi sebou přelo Muslimské bratrstvo s těmi, kdo se nazývají salafisté. Z toho tehdejšího mírumilovného salafismu vyrostlo postupně to, o čem hovoříme jako o těch individuálních teroristech,“ dodal.

„Správný salafista má mít vousy, pokud možno depilovaný knír, nejlépe ještě ty vousy má mít obarvené hennou. Muslimští bratři si dělali ze salafistů ještě legraci, že musí nosit krátké džaláby, ty noční košile, neboť i to stanoví některé muslimské texty,“ sdělil Pelikán.

Definice salafismu se podle něj mění. „Salafismus, to z čeho vyšel, je obrácení se k příkladu lidí, kteří žili za doby a v prostředí proroka Mohameda. Původní salafismus se je snažil napodobit ve vnějších projevech. Ta dnešní vlna se ještě snaží pěstovat tu bojovnost,“ podotkl také Pelikán.

„V Egyptě bych se obával žhavého sluníčka, občas medúzy, střevního problému. Pravděpodobnost, že nás to takto postihne, je neskonale vyšší, než že se připleteme do cesty nějakému rozhořčenému islamistovi. Pořád nevíme, jestli tento útok byl motivován islámsky nebo za tím je něco jiného,“ řekl pak Pelikán ohledně možných obav z cest do Egypta. 

„Díky za tento alternativní pohled,“ zakončil zjevně překvapený moderátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …