Jde to i bez Pospíšila. ODS v Plzni málem vyhrála komunální volby

12.10.2014 10:29

V Plzni stejně jako v Praze uspěl velký počet stran a hnutí, celkem sedm. Vítězství si připsalo hnutí ANO Andreje Babiše, ale jen těsně. Druhá skončila plzeňská ODS v čele s dosavadním primátorem Martinem Baxou. Plzeň tak do jisté míry vybočuje z trendu, který odhalily tyto komunální volby. Oslabení občanských demokratů se zde tak úplně nekoná. Primátor Baxa je dokonce přesvědčen, že ODS vlastně vyhrála.

Jde to i bez Pospíšila. ODS v Plzni málem vyhrála komunální volby
Foto: Redakce
Popisek: Martin Baxa (ODS)

Ve městě piva zvítězilo v komunálních volbách hnutí ANO a se ziskem 17,89 procenta hlasů obsadí deset křesel v zastupitelstvu, které čítá celkově 47 křesel. Druhá skončila ODS v čele s dosavadním primátorem Martinem Baxou. Obdržela 17,55 procenta hlasů a opět deset mandátů.

„Jsem přesvědčen o tom, že faktickým vítězem voleb do Zastupitelstva města Plzně se stala ODS. Ten výsledek je naprosto fantastický. Chtěl bych voličům poděkovat i za to, že jsem získal ze všech kandidátů na primátora nejvyšší počet preferenčních hlasů. Výsledky ukázaly, že voliči ocenili to, jakým způsobem ODS čtyři roky město spravovala, že jsme město spravovali úspěšně a efektivně. Prostě ukázalo se, že ODS v Plzni je jiná a že jsme stranou, která umí vítězit,“ řekl primátor Plzně a lídr ODS Martin Baxa. Jeho vyjádření přinesl server iDnes.cz.

Lidovci mohou také slavit

Na stupeň vítězů dosáhla ještě ČSSD. Ke třetímu místu jí stačilo 16,44 procenta hlasů a 10 zastupitelských mandátů. Čtvrtá se s poměrně výrazným odstupem umístila TOP 09 s 9,04 procenty hlasů a pěti zastupiteli. Pátý post připadl komunistům díky zisku 8,47 % hlasů a pěti mandáty. Na šestém místě najdeme hnutí Občané Patrioti se 7,31 procenty hlasů a čtyřmi zastupitelskými křesly. A poslední úspěšnou stranou z hlediska zisku mandátů byla KDU-ČSL se třemi zástupci v politickém tělese města piva.

Faktem je, že oproti volbám v roce 2010 oslabily všechny tradiční strany vyjma KDU-ČSL, která před čtyřmi lety nezískala žádný mandát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…