Je „dehavlováno“! zděsil se komentátor

27.08.2019 21:55

Prezident Miloš Zeman podle komentátora Martina Fendrycha myslí dozadu. Jak dodává, je nejvyšší čas hledat příštího přímo voleného prezidenta, který si bude tiše vážit Ústavy, zbourá zátarasy na Hradě a bude pěstovat sounáležitost. Komentář přinesl server Aktuálně.cz.

Je „dehavlováno“! zděsil se komentátor
Foto: Dostál František
Popisek: Václav Havel - výřez

Fendrych se rozepsal o tom, jak prezident Miloš Zeman dnes jmenuje „svého“ ministra kultury, exministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka (ČSSD). Věnuje se krizi, která byla v uplynulých měsících, kdy se Zeman odmítl smířit s nominantem ČSSD Michalem Šmardou a odmítl jej jmenovat na post šéfa resortu.

Anketa

Zaslouží si Věra Jourová pokračovat v Evropské komisi jako zástupkyně České republiky?

hlasovalo: 10648 lidí

„Nejde o to, že Zeman ‚vyhrál‘ jeden nepříliš podstatný zápas s Andrejem Babišem. Důležité jsou důsledky. Zaorálek má bohatou politickou historii, vyberme dva klíčové momenty jeho kariéry. Když se stal ministrem zahraničí (MZV) ve vládě Zemanem nenáviděného, tedy k politické likvidaci odsouzeného Bohuslava Sobotky, resort de facto ‚odevzdal‘ do správy Hradu. Prezident si začal diktovat velvyslance podle svého vkusu a profesní i odborné síto MZV přestalo hrát roli. Politiku s Ruskem a Čínou si Hrad začal dělat sám. Druhý bod, hmatatelnější, se odehrál v říjnu 2016. Tehdejší ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) oficiálně přijal 14. dalajlamu Tändzina Gjamcchu, což rozzuřilo Číňany. Následovalo neuvěřitelně servilní prohlášení čtyř českých nejvyšších ústavních činitelů o územní celistvosti Číny, které sepsal (garantoval) právě šéfdiplomat Zaorálek,“ poznamenal Fendrych.

Podle jeho slov se stal nebezpečný precedent. „Každý další prezident, zamane-li si, bude moci ‚zemanovat‘ – odmítat návrhy premiéra a strkat si do vlády svoje lidi, protože ‚už se to stalo, a nic se nestalo‘,“ poznamenal. 

„Zeman zápasem o Šmardu nikomu v ničem nepomohl. Nic nezlepšil, Česko dopředu neposunul,“ poznamenal dále Fendrych a uvedl, že prezident by měl  myslet dopředu, například se děsit sucha, vnímat změny počasí či roztahující se řetězce. „Dávno to nedělá, Zeman myslí dozadu, na staré křivdy, na své pomsty a pomstičky, bolístky,“ dodal.

„Česko bylo ‚dehavlováno‘, zbaveno Havla (který zdaleka ne všechno dělal dobře), zbaveno idejí. Jistě se to dá změnit, najít na Hrad někoho (Slováci našli Čaputovou), kdo myslí dopředu, kdo vnímá, co trápí lidi v pohraničí či na severu Čech, komu vadí dětské exekuce. Je nejvyšší čas hledat příštího přímo voleného prezidenta, který si bude tiše vážit Ústavy, zbourá zátarasy na Hradě a bude pěstovat sounáležitost. Nějakého ‚českého dalajlamu‘,“ uzavřel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…