Je loajální k ruskému vedení. Novinář z Respektu se opřel do Miloše Zemana

22.08.2018 17:35

Češi a Slováci si v noci z pondělí na úterý připomněli 50. výročí počátku sovětské okupace Československa. Do naší země vtrhli vojáci Varšavské smlouvy v čele se Sověty a namířili hlavně tanků na nic netušící obyvatele. Desítky jich zavraždili. Slovenský prezident Andrej Kiska uznal za důležité u příležitosti tohoto výročí promluvit. Český prezident Miloš Zeman se tímto výročím promlčel. Ale i tím mohl dát najevo cosi důležitého.

Je loajální k ruskému vedení. Novinář z Respektu se opřel do Miloše Zemana
Foto: Screen: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem, který se natáčel na Vysočině.

Slovenský prezident Andrej Kiska promluvil ke svým spoluobčanům a u příležitosti padesátého výročí počátku okupace Československa jim řekl, že to, co se před půlstoletím stalo, bylo hrozné a povinnosti demokratických politiků je hájit demokracii a svobodu, aby k podobným hrůzám nedocházelo k budoucnu.  

Anketa

Vadilo vám, že dav pískal na Andreje Babiše při pietním aktu před sídlem Českého rozhlasu?

hlasovalo: 22409 lidí

Naší současnou výhodou podle Kisky je, že jsme součástí EU a NATO, jsme součástí západního světa a tyto dvě kotvy nám pomáhají udržet se v něm.

A zatímco Kiska takto promlouval k národu, český prezident Miloš Zeman mlčel. Podle svého hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka mlčel proto, že všechno podstastné řekl už v době, kdy to nebylo snadné. V dobách komunistické normalizace okupaci odsoudil a přišel kvůli tomu o práci. Ovčáček nejednou zdůraznil, že dnes už prezident nemusí k srpnu 1968 promlouvat a nahánět politické body v časech, kdy je to snadné.

Server časopisu Respekt však podal ještě jeden možný pohled na to, co se na Hradě dělo. Zeman dal prý jasně najevo, že hodlá být loajální vůči Ruské federaci. Vůči nástupnickému státu po Sovětském svazu. Po státu, který nás déle než dvacet let okupoval.

„Zeman dal svým mlčením přednost loajalitě k ruskému vedení, když odmítl připomenout zmar, který přinesli jeho předchůdci. Nepochybně tím kopíruje nálady části veřejnosti, ale prezident by se v zásadních momentech země neměl bát jít proti proudu. Andrej Kiska tuhle schopnost na rozdíl od Zemana prokázal,“ napsal server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…