Je mi smutno, prohlásil Pelikán. Na příkladu souseda v ložnici vysvětlil, z čeho

03.05.2016 19:10

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán v úterý usedl do křesla pro hosta v Interview ČT24. Byl nucen vysvětlovat, jak je to s legislativními snahami o omezení svobody slova, které chystá jeho úřad. Zákon lze shrnout slovy. Ty buzerante se neříká. Ztrestáme vás. Došlo ovšem i na OKD a spornou novelu insolvenčního zákona, kterou ministr v této souvislosti chystá.

Je mi smutno, prohlásil Pelikán. Na příkladu souseda v ložnici vysvětlil, z čeho
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Robert Pelikán v pořadu OVM

„V případě OKD je problém a je to problém, kterým si prošly všechny státy široko daleko. OKD není ledajaký podnik, není to, jako když firmy dojdou peníze a přestanou vyrábět televizory. Problémy tohoto podniku zasáhnou tisíce lidí,“ varoval host v úvodu. Jde navíc o obtížnou hlubinnou práci a lidi jde z ní jen těžko přeškolit. V tuto chvíli prý ministr zvažuje, zda bude novelu insolvenčního správce prosazovat dál, protože by stál o většinovou podporu ve vládě, kterou nyní nemá.

Majitelé OKD vydělali desítky miliard a teď požadují nehoráznost, rozčílil se ministr

Kabinet se v tuto chvíli obává, že věřitelé by mohli hájit především vlastní zájmy a nebudou mít na zřeteli zaměstnance. Současní věřitelé zkrátka spekulovali, že OKD už je na tom opravdu zle, ale je to tak veliká firma, že ji stát nenechá padnout. Pelikán se proto domnívá, že do toho může vstoupit vláda, a to tak, že by měla vliv na výběr insolvenčního správce.

Konečně, rozhodnutí jistě musí být na soudu, Pelikánovi šlo jen o to, aby vláda měla alespoň nějaký vliv na celý proces. „Mám to štěstí, že nejsem ministrem průmyslu ani ministrem práce a sociálních věcí, takže teď nemusím hledat řešení,“ oddechl si také host. Současný vlastník, Ad Hoc Group, se podle člena vlády zachoval nehorázně, když vládě chtěl firmu prodat za čtyři miliardy. „My jsme  jim před lety ten podnik za čtyři miliardy prodali, oni z něj vytáhli 110 miliard plus bytový fond a teď by nám to chtěli za stejné čtyři miliardy vrátit. To je nehorázné,“ konstatoval host.

Ve druhé polovině pořadu došlo také na omezování svobody slova, které Pelikánovi vyčítají kritici v souvislosti se zákazem hanobení některých skupin obyvatelstva. „Ona se ve své většině zabývá lepším postihováním financování terorismu, a to si myslím, že je problematika docela důležitá. A já musím říci, že mě až šokovala reakce lidí, kterým je asi natolik drahé to právo jinou skupinu lidí hanobit, že za toto právo bojují.“

„Víte, máme přece svobodu pohybu, ale nikoho ani nenapadne, že by se mohl bez povolení svobodně procházet sousedovi po ložnici,“ podal příklad člen vlády. Chápeme, že svoboda pohybu má svá omezení, a totéž platí o svobodě projevu. Pelikán je prý smutný z toho, že to dnes řada lidí ve společnosti nechápe. Občané by prý neměli mít obavy, že všechna hrubá slova budou kriminalizována.

Policie se má chovat slušně

Nakonec došlo také na případ mladého muže na Florenci, kterého zpacifikovali strážci zákona. Za zákrok proti mladému muži se snesla kritika na hlavu policie a ta se začala okamžitě bránit. Pelikán se stejně důrazně zastal pacifikovaného mladíka.

„V policii přetrvává pocit, že musíte mít u sebe občanský průkaz, což dávno není pravda. Zákon jasně říká, že člověk musí prokázat svou totožnost, pokud proto existují nějaké důvody. Tady k tomu prý ty údaje existovaly,“ připustil. Jenže ověřovat totožnost může policie i jinými cestami než jen požadavkem na vydání občanského průkazu. „Zdá se mi, že policie zapomněla na základní ustanovení toho zákona, totiž ten, že se má chovat slušně,“ uzavřel své vstoupení Pelikán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…