Je mi zima, pořád je mi zima. Oslnivý nástup ministryně Šlechtové do sněmovny měl veselé pokračování

23.10.2014 18:31

Ministryně Michaela Marksová (ČSSD) dnes ve sněmovně podpořila novopečenou ministryni místního rozvoje Karlu Šlechtovou (ANO). Ta totiž ve středu ve svém úplně prvním vystoupení před poslanci kromě kritiky jejich chování zmínila, že je jí ve sněmovně zima. Dnes jí v tom překvapivě dala za pravdu její vládní kolegyně Marksová. „Je mi tady taky velká zima,“ řekla totiž Marksová ve chvíli, když měla odpovídat na interpelaci komunistky Marty Semelové.

Je mi zima, pořád je mi zima. Oslnivý nástup ministryně Šlechtové do sněmovny měl veselé pokračování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nováček vládní lavice Karla Šlechtová studuje zasedací pořádek sněmovny

Není a nebude v tom zřejmě sama! Ministryni místního rozvoje Karlu Šlechtovou (ANO) dnes alespoň symbolicky podpořila v dolní komoře jiná žena, a to ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). A to možná proto, že se do Šlechtové ve středu slovně strefovali převážně muži z opozičních klubů ODS a TOP 09. Záminkou jim k tomu bylo jen to, že Šlechtová přímo na půdě jednacího sálu zhodnotila, jak probíhala debata o státním rozpočtu, přičemž k tomu řekla, že se domnívala, že poslanci mají k sobě ve sněmovně vzájemný respekt a že v dolní komoře nejsou žádné vulgarity.

„Já jsem se domnívala, že tady nejsou žádné vulgarity. Já jsem se domnívala, že to opravdu funguje jako Poslanecká sněmovna,“ zkritizovala Šlechtová průběh mnohahodinového projednávání rozpočtu. Předtím ještě uvedla, že je jí ve sněmovně zima. „Je tu strašná zima. Já se úplně celá klepu zimou. Tak to jenom technická věc...,“ řekla.

Jenže hlavně její kritika kolem projednávání o rozpočtu rozlítila ve středu předsedu klubu ODS Zbyňka Stanjuru. „Paní ministryně, já jsem vůbec neporozuměl tomu, co jste řekla předtím, než jste začala číst úvodní slovo, a požádal bych vás, abyste nám to blíže vysvětlila. Pro mě to byla neuvěřitelná slova,“ sjel Stanjura Šlechtovou. A nebyl zdaleka sám, kdo se pustil do cupování nové ministryně, která nahradila v postu eurokomisařku Věru Jourovou.

„Když jsem byl zvolen mladým primátorem, neměl jsem představu, že jsem nejchytřejší na světě, a učil jsem se. Tento princip se snažím opakovat a nesnažím se mluvit jako mistr světa. To se mi osvědčilo,“ zkritizoval Šlechtovou v ten den ještě Martin Novotný (ODS). A přidal se i topkař František Laudát.

„Sesedněte z piedestalu. Práce ministryně je otročina, a byť to teď vypadá, že jste hvězda, tak sesedněte na zem a začněte dělat. Znám mnoho politiků, kteří vyletěli jako hvězda nahoru. A jak vyletěli nahoru, tak rychle sletěli dolů,“ šlehl ostře po Šlechtové Laudát.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Takové negentlemantské chování poslanců ale zřejmě dnes odsoudila - i když velmi nenápadně - ministryně Marksová.

„První jsem chtěla říct, že je mi tady taky velká zima,“ řekla totiž Marksová dnes odpoledne za sněmovním mikrofonem, když byla v rámci interpelací tázána komunistickou poslankyní Martou Semelovou na dávky v hmotné nouzi a poukázky, které jsou s nimi spojované.

Zmínku o zimě pak Marksová zopakovala ještě podruhé, když při její řeči zazněly nejapné poznámky od poslanců z protilehlých lavic. „...a pořád je mi zima,“ poznamenala totiž v reakci na to Marksová.

Černochová: Mne zima není, ale zajímá mne, kde je Stropnický?

O chvíli později ale Jana Černochová z ODS naopak předvedla, že jí ženská soudržnost zřejmě neříká nic.

„Dámy a pánové. Není mi zima, ale je mi smutno,“ poznamenala hned v úvodu Černochová, která se v dalších slovech naopak pustila do ministra obrany Martina Stropnického, jehož chtěla interpelovat, ale on v tu chvíli ve sněmovně nebyl.

„Pan ministr už neprojednává zákony v Senátu. Projednávání zákonů, které jsem sledovala, protože to byly zákony, které procházely naším výborem pro obranu, se doprojednaly před půl hodinou, takže pan ministr obrany Stropnický tady může sedět,“ sjela Černochová Stropnického, jehož si ale vzala na paškál v tomto týdnu již jednou. A to kvůli tomu, jakým způsobem se chovala jím ztvárňovaná postava kriminalisty v seriálu Kriminálka Anděl. Černochová po Stropnickém prý kvůli tomu požaduje dokonce omluvu vůči vojákům Armády ČR. Nutno podotknout, že jak Stropnický, tak i Šlechtová jsou ze stejného poslaneckého klubu hnutí ANO.

Co se týče Šlechtové, tak ta uvedla, že by nic ze svého středečního sněmovního projevu nevzala zpátky. Sněmovna má podle ní jednat věcně.

„Jestli se ptáte, zda bych se takto zachovala znovu, tak ano, zachovala bych se tak znovu. To, co jsem řekla, bych zmínila znovu,“ uvedla Šlechtová a na konto poslanců Stanjury, Novotného a Laudáta dodala: „Celkem mě i mrzí, že to (její hodnocení projednávání zákona o státním rozpočtu) sněmovna vyslyšela způsobem, jakým to vyslyšela, a jak někteří poslanci reagovali. Domnívám se, že to spíš svědčí o nich, o těch, co se vyjádřili po mně, než o tom, co jsem sdělila já. A já si za tím stojím."

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…