Je to alibismus, když pro současnost projídáme budoucnost, říká Vondráček

16.05.2022 13:12 | Ze sítí

Vláda Petra Fialy se chlubí tím, že bojuje s drahotou a cíleně pomáhá lidem zvládnout rekordní růst inflace. Podle předsedy Svobodných Libora Vondráčka k tomu však používá zcela špatné nástroje. Mladý pravicový politik se v rozhovoru pro RegionálníTelevizi.cz opřel do kabinetu především kvůli tomu, že na rozdíl od okolních zemí nechce snižovat daně a raději pokračuje cestou velkého přerozdělování státních peněz.

Je to alibismus, když pro současnost projídáme budoucnost, říká Vondráček
Foto: repro Youtube, BR
Popisek: Předseda Svobodných Libor Vondráček v rozhovoru pro RegionálníTelevizi.cz

„Kdyby to byla opravdu středopravá vláda, očekával bych, že nebude přicházet s řešeními, jako je 5 000 pro rodiny s dětmi, ale bude přicházet s řešením, jak zjednodušit daňový systém, jak zjednodušit byrokracii tak, aby bylo více podnikatelů schopno současnou situaci přežít. Pokud se vám zvyšují výdaje na energie a vedle toho máte ještě spoustu povinností, tak to odrazuje od podnikání,“ myslí si Libor Vondráček, předseda Svobodných.
 

Mgr. Libor Vondráček

  • Svobodní
  • předseda Svobodných
  • mimo zastupitelskou funkci
 
 
„Vzpomínám si, když se před rokem a půl rozdávaly jednorázové dávky pro důchodce, tehdy dnešní vládní politici tvrdili, že jde o nesystémový krok a uplácení voličů. Teď v zásadě dělají totéž, jen pro jinou voličskou skupinu. Navíc jde o krok, který roztáčí kola inflace. Když se rozdávají peníze, které nejsou opřeny o nějakou hodnotu, tak to dává další impuls k tomu, aby inflace ještě více zrychlovala,“ vysvětlil svůj postoj Vondráček. 
 
Podle jeho slov se řada podnikatelů navíc dostává do situace, že neví, kolik zaplatí příští měsíc za plyn. „Možná to pak zabalí dříve, než jejich polská konkurence, což následně bude vytvářet nestabilitu také na poli trhu práce,“ uvedl Vondráček, podle kterého si vláda zbytečně zadělala na problémy také svým „velkohubým“ postojem k válce na Ukrajině. „Lidé v Polsku cítili, že se tamní vláda nesnaží vybírat více peněz na daních ve chvíli, kdy rostou ceny, ale naopak se snaží ceny snížit, aby ty dopady na podnikatele i domácnosti nebyly tak drastické. U nás máme o 25 procent dražší pečivo. Kdyby lidé cítili, že vláda nejprve myslí na své občany a až pak se snaží pomáhat uprchlíkům, jistě by to situaci prospělo,“ prohlásil předseda Svobodných. 
 
 
„Kdyby vláda dělala méně bombastických gest, které z pohledu vnějšího pozorovatele vzbuzují nejistotu, jak moc to bude v naší zemi divoké, tak by to bylo rozhodně lepší. Příkladem může být rakouská zahraniční politika, která je vyhlášená tím, že je zdrženlivá,“ dává vládě Petra Fialy za vzor našeho jižního souseda. „Některá prohlášení vlády jsou až moc velkohubá. Musíme být suverénní, musíme se stavit za českou ekonomiku, ale nemůžeme mít až tak silná prohlášení, neboť vzbuzují nedůvěru,“ dodal Vondráček s tím, že kdyby vláda šla cestou Polska a snížila daně na energie, tak by v konečném důsledku ulevila i rodinám, protože by nemusely sahat tak hluboko do peněženky. 
 
Předseda Svobodných se také domnívá, že česká koruna byla dlouhodobě podhodnocená kvůli častým, ale neúspěšným intervencím České národní banky, která se snažila oslabovat korunu. „Česká koruna však prokázala, že je velmi silnou a odolnou měnou,“ uvedl Libor Vondráček, kterému dělá vrásky na čele vysoké zadlužení státu. „Obsluha státního dluhu už stojí více jak 60 miliard Kč. To je něco, co pocítí budoucí generace,“ obává se Vondráček, který také očekává brzkou novelizaci státního rozpočtu pro letošní rok. „Nedošlo v něm k žádným strukturálním změnám. Zvýšil se předpoklad výběru daní, čímž se snížil schodek plánovaný Alenou Schillerovou. Přestože se dá očekávat, že na daních stát díky vysokým cenám vybere hodně peněz, přesto to nestačí. To je velmi špatná zpráva. Pokud nám budou růst výnosy z daní a státní aparát se nebude schopný uskromnit, tak budeme dál zadlužovat budoucí generace. Jednou to praskne a někdo to bude muset za nás vyřešit. Je to alibismus, když pro současnost projídáme budoucnost,“ burcuje předseda Svobodných. 
 
Libor Vondráček zároveň chápe, že staronový odborový předák Josef Středula odstartoval boj za zvýšení mezd zaměstnanců. „Rozumná vláda však nemůže naskakovat na tyto požadavky, protože jsme v minulosti viděli, jak velkou měrou se např. ve státním sektoru zvyšoval průměrný plat na úkor mzdy v soukromém sektoru. Státní sektor se veze na káře. Když ti, kdo káru táhnou, nebudou schopni již pokračovat, tak bude problém pro všechny. Není možné, aby státní sektor kanibalizoval ten sektor, který vytváří reálné hodnoty a státní sektor živí,“ řekl rezolutně Libor Vondráček.  
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…