Je to velký den pro Afghánistán, hlásí Američané. Podepsali dohodu s Tálibánem

29.02.2020 18:18

Spojené státy přistoupily na dohodu s teroristickou organizací Tálibán, podle které by se americké a další zahraniční jednotky měly stáhnout ze země během příštích čtrnácti měsíců. Skončí tak více než 18 let trvající válka. Otázkou je, co bude s Afghánistánem dál? Zprávu přinesla agentura Reuters.

Je to velký den pro Afghánistán, hlásí Američané. Podepsali dohodu s Tálibánem
Foto: AČR
Popisek: Vojenská vozidla v Afghánistánu

V katarském Dauhá byla podepsána dohoda mezi zástupci Spojených států a představiteli teroristického hnutí Tálibán. Tato dohoda počítá se stažením zahraničních vojáků ze země během příštích čtrnácti měsíců. Pro Západ tak skončí vleklá válka, která se táhne od počátku tisíciletí. Není však zcela jasné, co bude s Afghánistánem dál; zda bude držet moc vláda v Kábulu, nebo se poměry sil značně promění.

45. prezident USA Donald Trump konstatoval, že dohoda z Dauhá dává naději, že se podaří naplnit jeho slib, který dal v předvolební kampani před čtyřmi lety, že přivede americké vojáky domů. Americký ministr obrany Mark Esper však současně varoval, že podepsání dohody je jen prvním krokem, ale ke stabilizaci situace v Afghánistánu povede ještě dlouhá cesta.   

Pro Afghánistán nastal monumentální den,“ oznámila ambasáda USA v Kábulu. Afghánci prý doufají, že dohoda z Dauhá povede nakonec k trvalému míru. Sdělení přišlo ve chvíli, kdy Tálibán ovládá asi 40 procent afghánského území.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…