Je to vůbec možné? Policie vyšetřuje ČEZ, byznys z dob Martina Romana

28.06.2017 6:57

ČEZ má problém. Nejmocnější česká firma je nyní prošetřována albánskými úřady i policií pro vážné podezření z korupce. Jde o starší případ z éry někdejšího šéfa Martina Romana. Píše o tom MF Dnes.

Je to vůbec možné? Policie vyšetřuje ČEZ, byznys z dob Martina Romana
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Skupina ČEZ poslala na Balkán krátce poté, co ovládla albánského distributora energie, téméř dvě stě milionů korun. Albánské úřady nyní šetří, zda peníze nebyly později použity na úplatky pro politiky a úředníky. Potvrdil to například socialista Taulant Ballu, jenž je šéfem tamní parlamentní vyšetřovací komise, která privatizaci zkoumá. 

K transakci došlo před sedmi lety, v roce 2009. Peníze došly podle MF Dnes na soukromý účet kosovského lobbisty Nue Kalaje. Podle serveru Panorama Kalaj uvedl, že pro ČEZ sháněl informace o tom, jak v zemi správně investovat. Problém je, že podle zprávy albánských úřadů podnikal jen do roku 2008, pak živnost ukončil a přestal podávat daňová přiznání.

"S ohledem na fakt, že záležitost je v šetření, detaily nemůžeme blíže komentovat. Nicméně jako vždy poskytujeme plnou součinnost,“ uvedl k celé záležitosti mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

"Pokud by se podezření potvrdilo, pro Česko by to byl mezinárodní skandál. V ČEZ, jenž patří mezi deset největších firem ve střední a východní Evropě, má většinový podíl stát," uzavřela MF Dnes.

Původní text ZDE.

Vyšetřování byznysu se v Albánii rozjelo po politických změnách, a pokračuje i přes uzavřený smír mezi firmou a tamní vládou z roku 2014. V době zisku většinového podílu ČEZu byl u moci dlouholetý premiér a dříve prezident Sali Berisha. Když v roce 2013 prohrál volby, nová vláda se rozhodla transakci prověřit. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …