Je to za hranou jakéhokoliv rozumu. Senátoři převzali petici proti zákazu kouření s desítkami tisíc podpisů a chystají velký útok

19.07.2017 21:03

Na půdu senátu se ve středu dostala petice s podpisy více než 23 tisíc občanů, kteří protestují proti zákazu kouření v restauracích. Archy s podpisy převzali senátoři Ivo Valenta, Jaroslav Kubera a Jiří Oberfalzer. Ti patří k zákonodárcům, kteří proti přísné normě od počátku vystupovali a napadli ji u Ústavního soudu.

Je to za hranou jakéhokoliv rozumu. Senátoři převzali petici proti zákazu kouření s desítkami tisíc podpisů a chystají velký útok
Foto: Archiv IV
Popisek: Senátor Ivo Valenta během přebírání petice proti zákazu kouření v hospodách

Téměř dva měsíce po zákazu kouření v restauracích, barech a hospodách začíná být kolem tohoto problému stále větší rušno. Lidé a zvláště provozovatelé podniků naplno pociťují důsledky, nejčastěji v podobě prázdných hospod.

S tím se nehodlá smířit iniciativa „Svobodu hospodám“, která rozjela petici s cílem zákaz kouření, který je u nás nejpřísnější v celé EU, zrušit. Ve středu dopoledne předali organizátoři skupině senátorů archy s více než 23 tisíci podpisů.

Na půdě horní parlamentní komory petici převzali senátoři Jaroslav Kubera, Ivo Valenta a Jiří Oberfalzer. Ti se proti tzv. protikuřáckému zákonu ostře vymezovali už v době jeho schvalování.

Senátor  Ivo Valenta pro ParlamentníListy.cz uvedl: „Dnes jsem společně se senátory ODS převzal v senátu petici proti úplnému zákazu kouření v restauracích, pod kterou se za pár týdnů podepsalo více než 23 tisíc lidí. Ti jsou stejně jako já přesvědčeni o tom, že současná podoba zákona je zcela za hranu jakémukoliv rozumnému boji proti kouření a pouze ve velkém likviduje venkovské hospody, bary a dalších podniky v celé zemi. I proto jsem od začátku tvrdě vystupoval proti tomuto zákonu a společně s kolegy se snažil o jeho zastavení nebo alespoň podstatné zmírnění v podobě možnosti zřízení kuřáren tak, jak je tomu v mnoha zemích západní Evropy. Bohužel současná vládní přesila byla tehdy rezolutně proti a prosadila tak zákon, který dnes dělá velké problémy nejen hospodským, ale také lidem, kteří jsou nerudní z množství kuřáků postávajících na ulicích před hospodou. Proto je třeba tento absolutní zákaz kouření v restauracích změnit a vrátit podnikatelům i zákazníkům právo volby a svobodu jejich rozhodování. Jsem přesvědčen, že Strana soukromníků bude mít již letos na podzim své zástupce v Poslanecké sněmovně a tuto nutnou změnu co nejdříve prosadíme.“

„Paušální zákaz kouření včetně kuřáren či stavebně oddělených prostor postrádá zdravý rozum. Jde-li o neobtěžování a neohrožování zdraví, pak stačí kuřáky oddělit od nekuřáků. Petici musí s ohledem na počet petentů projednat plénum senátu. Věřím, že se najde skupina senátorů, která připraví novelu protikuřáckého zákona v uvedeném smyslu,“ komentoval to pro ParlamentníListy.cz senátor Jiří Oberfalzer z ODS.

Iniciativa „Svobodu hospodám“ upozorňuje, že restaurační zařízení jsou soukromým majetkem a stát by do toho neměl mluvit. Připomínají rovněž, že před pár lety byli majitelé podniků na základě úprav zákonů nuceni nakoupit drahou vzduchotechniku a zřídit oddělené prostory. „Kdo nám to teď zaplatí?“ ptají se organizátoři petice.

Senátor Valenta s organizátory petice

Jednoznačně se vymezují proti hlavnímu argumentu ministerstva zdravotnictví, že protikuřácký zákon ochrání děti a mladistvé od cigaretového kouře. „Co ty lidi na ulicích? To je tedy příklad pro mladou generaci, vidět lidi, jak všichni kouří před hospodou! Všude nepořádek o stovky procent, větší stížnosti na hluk. Zahrádky jsou plné dětí s matkami a hezky od malinka vidí, jak strejdové a tety kouří. Je potřeba to děti učit hned od mládí, že?“ konstatují autoři petice s tím, že kuřáci nyní jinou možnost než zahrádky nemají. Nekuřáci se ovšem dovnitř hospod nehrnou.

Zákon, který v nejpřísnější možné formě zakázal kouření v restauracích, barech, kavárnách a dalších podnicích tohoto typu, začal platit na konci května. Hostinští si od té doby stěžují na dramatický úbytek hostů, což se týká zvláště podniků, které nemají venkovní zahrádky. Tam totiž kouření zakázané není.

Podle statistických údajů Asociace malých a středních podniků ČR až polovina restaurací a barů po zákazu kouření přiznává existenční potíže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…