Je toto možné? Během Kongresu ODS se za Fialovými zády děly věci

14.04.2024 21:45

„Jsem princezna, vole!“ – právě s tímto nápisem se na kongresu ODS nechaly zvěčnit mnohé političky největší vládní strany a nechybělo i mnoho dalších netradičních momentů. Zatímco se europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS) fotila s nápisem „na dámičku…“, nová místopředsedkyně ODS Eva Decroix se chlubila, že si na ostravský kongres s sebou přivezla rodinný talisman v podobě „h*vna“. Politici ODS při sjezdu strany nenechali beze změn ani ostravskou sochu Věry Špinarové. Ze zesnulé zpěvačky učinili „delegátku“.

Je toto možné? Během Kongresu ODS se za Fialovými zády děly věci
Foto: Repro facebookový profil ODS
Popisek: Političky ODS na kongresu v Ostravě

Anketa

Vnímáte Izrael jako spojence České republiky?

23%
72%
hlasovalo: 15747 lidí
Dvoudenní 31. kongres ODS v Ostravě přinesl ve vedení této nejsilnější koaliční strany jen minimální personální změny a největší novinkou tak bylo, že se novou tváří v užším vedení ODS stala Eva Decroix.

Nově zvolená místopředsedkyně ve svém proslovu upozornila na roli žen a zdůraznila, že od svých kamarádek ví, nakolik to mají někdy těžké. „Když se chtějí profesně prosadit, mít rodinu, pečovat o stárnoucí rodiče,“ jmenovala. Delegátům rovněž sdělila, že jejím cílem je, aby mladí lidé „znovu uvěřili smyslu politiky a zapojili se do ní“.

„Pokud jim dáme prostor, můžeme čerpat z jejich neuvěřitelné schopnosti posouvat věci dopředu a dívat se na věci z jiného úhlu. Jde především o jejich budoucnost! Chci přinést pohled advokátky, mediátorky, mámy, podnikatelky. Chci přinést pohled své generace! A proč to nezdůraznit – chci přinést pohled ženy! Věřím, že ODS bude ženský hlas slušet,“ řekla. „Nejsem žádná křehká květinka, která neustojí silné názory silné členské základny. Mám odvahu, protože mi záleží na naší společné budoucnosti,“ ujistila též přítomné politička, podle níž má ODS „odvahu, odpovědnost i charakter“ a „premiéra, který má tyto vlastnosti“.

S tímto projevem, který jí nakonec přihrál 311 hlasů a místo v předsednictvu strany, se politička nevydala na kongres občanských demokratů sama. Doprovázelo ji „bonne merde“ – „h*vno pro štěstí“. Právě to si nová místopředsedkyně strany, jež část života strávila ve Francii, vzala do Ostravy coby „rodinný putovní talisman“.

Ono „h*vno pro štěstí“ však není jedinou pozoruhodností, kterou upoutalo dámské zastoupení mezi občanskými demokraty pozornost. Na vskutku netradiční prezentaci političek vládní strany upozornila moderátorka pořadu Aby bylo jasno Jana Bobošíková, kterou zaujalo, že zmíněný talisman „h*vna“ nebyl jedinou věcí, se kterou se dámy z vedení strany fotily.

Úspěch mezi političkami totiž měly i cedule z fotokoutku, nejen s nápisy „superwomen“ či „dámy z ODS“, ale i více jadrným výrazivem. Strana sdílela společnou fotku političek, kde cedulku s nápisem „superwomen“ jímá ve svých rukou členka výkonné rady ODS Alexandra Udženija, europoslankyně ODS Veronika Vrecionová zvolila nápis „na dámičku…“, Decroix „dámy z ODS“ a další členky za nimi drží cedulky ve tvaru kloboučků, ale také nápis: „Jsem princezna, vole!“

Kromě fotografií političek, které o sobě na kongresu ODS prohlašovaly, že jsou „princezny“, pak v Ostravě došlo na chvilkové rozšíření delegátek i o sochu zesnulé zpěvačky Věry Špinarové. Právě socha Špinarové v Husově sadu v Ostravě se dočkala visačky, která ze zpěvačky učinila delegátku ODS. Fotografii sochy Špinarové s delegátskou visačkou sdílel ostravský člen ODS Radim Ivan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

PANOPTIKUM ODS., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemicka , 15.04.2024 11:00:03

|  12 |  0

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …