Jeden rok hot, druhý rok čehý. To nesmí u policie nastat, varoval Lessy v ČT

16.02.2014 14:14

Policejní prezident, plukovník Petr Lessy, ke konci tohoto měsíce skončí v čele policejního prezidia. Bezpečnostní sbor povede až do jmenování jeho nástupce náměstek prezidenta pro uniformovanou policii plukovník Tomáš Tuhý. „Jsem velmi rád, že se situace stabilizuje a vrátí se do normálních poměrů,“ komentuje předpokládaný vývoj sám prezident Lessy.

Jeden rok hot, druhý rok čehý. To nesmí u policie nastat, varoval Lessy v ČT
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Policejní prezident Petr Lessy

Zároveň odmítá, že by změny v nejvyšším vedení bezpečnostního sboru negativně ovlivňovaly jeho běžnou činnost. Kvůli několikanásobnému střídání na místě policejního prezidenta, kde nejprve Petr Lessy po svém návratu nahradil generála Martina Červíčka a nyní po několika týdnech sám končí, nejsou stanoveny policejní priority na letošních dvanáct měsíců, tradičně stanovované k počátku kalendářního roku. „Nejsem velkým příznivcem takovýchto priorit,“ říká Petr Lessy. Podle něj se jejich upřednostňování dělo často na úkor „každodenní mravenčí práce“, sdělil doslova. Uvedl to v pořadu zpravodajského kanálu České televize Otázky Václava Moravce.

Mravenčí prací proti drobné kriminalitě

Podle policejního prezidenta se má policejní sbor věnovat přednostně právě každodenní rutině. Jako příklad jejího fatálního zanedbání uvedl metylalkoholovou kauzu, která stála desítky lidských životů. Rovněž by se Policie ČR měla věnovat vyšetřování drobné kriminality a její prevenci. „Situace v regionech je různá, nelze vrchnostensky stanovit celostátní prioritu,“ uvedl v rozhovoru plukovník Lessy.

V roce 2013 drobná kriminalita po letech konsolidace celostátně vzrostla o sedm procent. „Nejsem spokojen,“ vyjádřil svou nelibost s číslem naznačujícím změnu trendu. Podle jeho názoru boj s touto drobnou kriminalitou však nemůže řídit policejní prezident, neboť stojí na práci podřízených složek, obvodními odděleními počínaje a krajskými ředitelstvími konče.

Letos by Policie ČR měla dosáhnout stavu 40 tisíc příslušníků, což je počet, který sám Petr Lessy dříve označil za nejmenší možný pro plnění požadovaných úkolů. Dosažení tohoto stavu bude stát nemalé peníze, uvedl policejní prezident. Bude totiž potřeba vycvičit cca 1.500 nováčků. Počet je vyšší, jelikož za poslední roky řady policie opustilo mnoho zkušených příslušníků sboru. Podle plukovníka Lessyho je důležitý jasný výhled do budoucna, „aby to nebylo jeden rok hot, druhý rok čehý“.

Kriminalizace politiky?

Petr Lessy přiznal, že vyšetřování kauzy Nagyová trvá dlouho, nicméně se vyšetřovatelů zastal. „Někdy to trvá opravdu dlouho, je potřeba provést řadu úkonů,“ navíc probíhá vyšetřování i na mezinárodní úrovni. Státní zástupce přitom dozoruje, aby nedocházelo ke zbytečným průtahům.

Zároveň však Petr Lessy zpochybnil výhodnost častokráte zmiňovaného zřízení ústředního národního kriminálního úřadu. „Policie prochází permanentními změnami, taková změna musí být pečlivě připravena, aby přinesla kýžený výsledek. Přitom však žádná z posledních změn nepřinesla očekávané,“ upozornil policejní prezident.

Petr Lessy ke konci února skončí v čele Policie ČR. Od 15. února byla na policejním prezidiu obnovena funkce náměstka policejního prezidenta pro uniformovanou policii, tzv. 1. náměstka. Na tomto místě stanul plukovník Tomáš Tuhý. První náměstek může zastupovat policejního prezidenta ve všech oblastech s výjimkou těch, které si hlava bezpečnostního sboru vymíní. V případě, že místo prezidenta není obsazeno, nebo je policejní prezident neschopný výkonu své fukce například z důvodu zranění či nemoci, přebírá jeho první náměstek pravomoci policejního prezidenta včetně odpovědnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…