Jedna věc je dobýt Mariupol, jiná udržet koridor na Krym, varuje Rusy odborník

14.04.2015 22:57

Situace na Ukrajině je stále velmi neklidná. Umírají další a další lidé a nelze vyloučit, že kyjevská vláda nebo povstalci s podporou Rusů chystají další ofenzivu. Pokud by se ale separatisté rozhodli například dobýt Mariupol, podle analytika Jana Šíra ještě zdaleka nemusejí mít vyhráno.

Jedna věc je dobýt Mariupol, jiná udržet koridor na Krym, varuje Rusy odborník
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Ukrajina

Na Ukrajině dál narůstá napětí a přibývají mrtví. Předznamenává to snad další ofenzívu separatistů podporovaných z Ruska, která by mohla směřovat například proti Mariupolu? Nebo chystá útočné operace armáda řízená Kyjevem? O situaci v zemi v úterních Událostech, komentářích České televize informoval zpravodaj ČT Miroslav Karas a komentář přidal Jan Šír z Institutu mezinárodních studií FSV Univerzity Karlovy.

OBSE je do značné míry bezmocná

Situace okolo Mariupolu je složitá, protože jej v jednu chvíli dobyli povstalci, ale teď ho opět drží vládní jednotky. „Vzbouřenci velmi dobře vědí, že Mariupol je strategickým místem, a pokud se jim ho podařilo obsadit, otevřela by se jim cesta na Krym,“ připomněl zpravodaj. Rusko se teď „suchou nohou“ na Krym nedostane. V podávání informací ruskými státními médii je patrné, jak je krize na Ukrajině pro Rusko důležitá. Zprávy o tomto konfliktu jsou stále nejdůležitější.

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) varuje, že nemá tušení, kde končí zbraně, které jsou stahovány z různých míst bojů. Šíra to nijak nepřekvapuje, protože postavení pozorovatelů OBSE v oblasti není nijak silné. „Ti lidé jsou školeni, ale pokud jim není poskytnuta patřičná součinnost, zkrátka informace nezískají,“ konstatoval odborník.

„Pokud by se podařilo probít koridor až na Krym, tak pak je druhá věc, jak tento koridor udržovat,“ upozornil Šír. Navíc platí, že by separatisté útokem na Mariupol, případně jeho obsazením, porušili dohody z Misku. Ukrajinský parlament prý navíc už schválil zákon, který uděluje zvláštní postavení separatistickým zónám. V tomto zákoně se také vymezuje území separatistů a Mariupol tam nepatří. „Tento zákon má ale platnost tři roky a uvidíme, co bude dál,“ upozornil Šír.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…