Jejda, Hamáčku. Tohle nezestárlo dobře. A teď se lidé smějí

05.03.2020 19:53

Šéf sociálních demokratů a ministr vnitra Jan Hamáček na počátku února predikoval výsledky nominací Demokratické strany v amerických volbách. Již nyní je jasné, že se příliš netrefil. „Po Iowě je podle mě jasné, že jediný kandidát, který je schopen porazit Trumpa, je Michael Bloomberg. Čím dřív to demokratům dojde, tím lépe...,“ napsal Hamáček na začátku února na Twitteru. Přesně o měsíc později již Bloomberg po absolutním neúspěchu stáhl svou kandidaturu. Hamáčkův příspěvek tak nyní budí pobavené reakce.

Jejda, Hamáčku. Tohle nezestárlo dobře. A teď se lidé smějí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček

Anketa

Je Adam Vojtěch dobrý ministr zdravotnictví?

77%
19%
hlasovalo: 19415 lidí
Během takzvaného volebního superúterý vybírali voliči demokratů ve 14 amerických státech v primárkách svého kandidáta, který se v podzimních volbách postaví proti současné republikánské hlavě státu Donaldu Trumpovi.

Zvrat volební superúterý přineslo ve spojení s Joem Bidenem, který  se dostal do čela demokratických kandidátů poté, co zvítězil v devíti státech.

Bývalý viceprezident Joe Biden získal například Texas či Virginii. Naopak jeho silně levicově orientovaný protikandidát Bernie Sanders podle očekávání uspěl v Kalifornii. Hluboko pod touto dvojicí kandidátů stále ještě ční Elizabeth Warrenová.

Joe Biden bodoval i u afroamerických občanů a voličů nad čtyřicet let. Berniemu Sandersovi naopak vyjadřovali podporu mladší voliči, liberálové a zástupci hispánské minority.

Nepříliš dobře skončilo superúterý i pro mediálního magnáta a bývalého starostu New Yorku Michaela Bloomberga. Ve všech čtrnácti státech neuspěl a získal 44 z možných 1 344 volitelů. Jediný stát, který obhájil, je pouze Americká Samoa. „Životaschopná cesta k nominaci již neexistuje,“ uznal následně porážku a svou podporu svěřil do rukou Bidena.

Nízký počet získaných hlasů je pro Bloomberga o to více bolestivější, že dal do kampaně nejvíce peněz v historii amerických prezidentských kandidátů. Částka, kterou do voleb investoval, přesahuje více než 500 milionů amerických dolarů.

Volební kampaň Joea Bidena:

Nesprávně se tak jeví některé predikce o jeho úspěchu. U nás přišly i od ministra vnitra a šéfa sociálních demokratů Jana Hamáčka. „Po Iowě je podle mě jasné, že jediný kandidát, který je schopen porazit Trumpa, je Michael Bloomberg. Čím dřív to demokratům dojde, tím lépe...,“ psal Hamáček na svém Twitteru téměř na měsíc přesně před Bloombergovým velkým neúspěchem.

Předseda ČSSD  tehdy za své predikce na Twitteru sklidil ostré narážky. „USA děkují za radu. Až budou potřebovat poradit, jak se dostat z 30 % na 5 %, tak se jistě ozvou,“ vzkázal tehdy Hamáčkovi s narážkou na klesající preference jeho strany uživatel Karel Paták.
A po neúspěšné predikci Hamáčkův tweet dnes připomenul i šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl.

Sám posléze připojil komentář o demokratických primárkách, v němž se zmiňuje, že „demokraté Bidenovi umetli cestičku a asi do něj po jelcinovsku naprali perník“. „Ale Kalifornii stejně nedostal,“ přiložil.

A ke Kalifornii své slovo přidal i další z novinářů. „Tak Commiefornii neměl šanci získat nikdo napravo od Lenina,“ padlo od redaktora Info.cz Jana Paličky.

A Hamáčkovi Palička doporučuje, aby se „raději poučil od pana profesora skoroprezidenta Drahoše“. „Ten neříká tak ani onak, a když na jeho slova náhodou dojde, tak je potvrdí razantním NEVÍM,“ napsal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…