Jen Romy kontrolují, zda nemají dvojí občanství, zlobí se aktivistka

12.05.2022 13:15

Na pražském hlavním nádraží v nedůstojných podmínkách přebývají stovky romských uprchlíků z Ukrajiny. Podle koordinátorky dobrovolníků z iniciativy Hlavák Veroniky Dvorské se dostaly do komplikované situace hlavně kvůli své etnicitě, uvedla to pro internetovou DVTV, která z místa referovala o aktuální situaci.

Jen Romy kontrolují, zda nemají dvojí občanství, zlobí se aktivistka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ukrajinští Romové před Hlavním nádražím v Praze

„Za poslední týden tu zpravidla každý večer nocuje kolem 400 lidí. V posledních dnech se číslo vyšplhalo až na 500, přičemž lůžková kapacita je v tuto chvíli pouhých 25 míst, sedačkové vlaky mají kapacitu kolem 200 míst, zbytek lidí spí na podlaze v prostorách nádraží,“ popsala úvodem Dvorská z iniciativy Hlavák.

Stovky lidí, kteří na pražském nádraží neplánovaně nocují, tvoří několik skupin, tou nejpočetnější jsou podle ní uprchlíci, kteří přijeli z Ukrajiny a chtějí žádat o dočasnou ochranu.

Celý rozhovor ke zhlédnutí ZDE.

Ve velké většině se jedná o romské rodiny, u nichž probíhá kontrola ze strany českých úřadů: „Dochází ke kontrole toho, jestli nemají dvojí občanství, tato kontrola se týká výhradně romských skupin. Tento administrativní proces trvá až deset dní. Během té doby oni nemají žádnou podporu a nemají kam jít,“ dodala Dvorská.

Větší problém než možnost dvojího občanství je podle ní však to, že uprchlíci jsou romského původu: „Řekla bych, že etnicita je zde zásadní. Drtivá většina lidí, kteří tu teď potřebují naši pomoc, jsou romské etnicity. Velmi těžko se mi tenhle problém redukuje na čistě kapacitní nebo administrativní, když postihuje jen jednu skupinu uprchlíků. Typické je to u problému s ubytováním, kde se dlouhodobě argumentuje právě tím, že romské rodiny jsou početnější a je pro ně složitější hledat ubytovací kapacity,“ zdůraznila Dvorská.

Iniciativa Hlavák proto veřejným dopisem žádá vládu o pomoc. Stovky lidí včetně dětí podle Dvorské nocují na nádraží v „nedůstojných podmínkách“. „Vybíráme pro uprchlíky ze sbírek deky, kterými pokrýváme podlahy v hale nádraží. Velké počty dětí spí na podlaze, lavičkách, v nedůstojných podmínkách. Ti lidé často nemají telefony, je jasné, že se v cizí zemi nechtějí rozdělit bez dalších kontaktů,“ dodala. Dobrovolnickým organizacím chybí pro uprchlíky jídlo, oblečení i hygienické zázemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…