Jen je nechte, ať se bojí? Donald Trump má ještě naději. Nová zpráva z USA

21.07.2020 8:17

Duel Trump vs. Biden se odehraje až v listopadu, průzkumy se však dělají už teď. Jeden si nechala zpracovat i televize Fox News. Z dat zjištěných ze vzorku 1104 respondentů se ukazuje, že koronavirus důvěrou v Donalda Trumpa dost zamával, a pokud by se volby konaly nyní, zvítězil by podle průzkumu demokratický kandidát Joe Biden. Ale kdyby kritická situace s koronavirem přetrvala až do listopadu, Trumpovi to paradoxně může pomoci.

Jen je nechte, ať se bojí? Donald Trump má ještě naději. Nová zpráva z USA
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americký prezident Donald Trump v OSN

Pro Bidena by hlasovalo 49 % respondentů, pro Trumpa 41 %. Pro Trumpa se ovšem jedná o zlepšení, v červnovém průzkumu měl pouze 38 % a Biden celých 50 %. A 10 % respondentů bylo nerozhodných. Podle demografických skupin Trump vede o 5 % u mužů, zatímco Biden o celých 19 % u žen. Masivní náskok má Biden u černochů a o trochu menší, ale stále velký u Hispánců. Pro Bidena je také větší množství mladších voličů a obyvatel předměstí. Naopak běloši s vyšším vzděláním i bez volí Trumpa. Vysokou podporu má současný prezident u evangelíků, obyvatel venkova a o jedno procento vede u seniorů.

Anketa

Který z okolních šéfů vlád je nejlepší?

2%
94%
hlasovalo: 20205 lidí

Náskok má Biden také u těch, kdo považují volby za extrémně důležité a jsou velmi odhodlaní jít volit. Co je ovšem zajímavé, pokud by v listopadu řádil koronavirus, odhodlání volit klesá mnohem více u příznivců Bidena než u příznivců Donalda Trumpa. U Trumpových voličů je to 16% pokles, u Bidenových 25%. Což Bidenův náskok snižuje na pouhá 3%. Jak Fox News píše, vir je téma v kampani, ale může ovlivnit účast podobně jako špatné počasí, akorát zřejmě mnohem silněji.

Trump také nedopadl dobře ve srovnání charakteristik potřebných k vykonávání prezidentského úřadu. U Bidena si 56 % respondentů myslí, že má soucit potřebný k vykonávání funkce, u Trumpa pouze 36 %. Lehce nadpoloviční většina si myslí, že bývalý Obamův viceprezident má potřebnou inteligenci, u Trumpa je to 42 % respondentů. 52 % respondentů věří Bidenovu úsudku, u Trumpa je to 40 %. V jedné statistice však ani jeden kandidát nedosáhl 50 %, a to u „duševního zdraví“, v kostce řečeno, zda má dotyčný všech pět pohromadě. U Trumpa si to myslí 43 % respondentů. U Bidena 47 %.

Podle průzkumu by Biden lépe zvládl epidemie koronaviru a také rasové nepokoje. V otázce ekonomiky jsou na tom oba kandidáti zhruba nastejno, s velmi mírným náskokem u Bidena, který měl dříve Trump.

29 % respondentů si myslí, že koronavir je nejdůležitější problém Ameriky, 15 % si myslí, že je to ekonomika, 10 % za největší problém považuje rasové nepokoje. 86 % se obává dalšího šíření viru a více než polovina respondentů si myslí, že virus nemá vláda a instituce vůbec pod kontrolou. 59 % by prý uvítalo nařízení nakazující omezení pohybu pro všechny kromě pracovníků v klíčových odvětvích, 71 % pak povinné nošení roušek ve vnitřních prostorách. A 74 % pozitivně hodnotí práci epidemiologa Anthonyho Fauciho (ředitel Národního institutu pro alergie a infekční onemocnění, de facto americký Roman Prymula – pozn. red.).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…