Ještě není jisté, že vláda Zemanovi proplatí cestu na oslavy do Moskvy. Takto mluví někteří lidovci a babišovci

06.04.2015 12:04

Ačkoliv ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) i šéf vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) doporučili proplatit prezidentovi jeho květnovou cestu do Moskvy na oslavy 70. výročí konce druhé světové války v Evropě, není vůbec jisté, zda vláda peníze hlavě státu přiklepne. Vyplývá to z ankety, kterou mezi ministry uspořádaly Lidovky.cz.

Ještě není jisté, že vláda Zemanovi proplatí cestu na oslavy do Moskvy. Takto mluví někteří lidovci a babišovci
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miloš Zeman

Zaorálek doporučil prezidentovi cestu proplatit, ačkoliv se nechal slyšet, že on osobně by pozvání do Moskvy nepřijal. „„Já bych hledal jinou cestu uznání. Na ruské vojenské přehlídce bych asistovat nechtěl,“ řekl Zaorálek v polovině března německému deníku Süddeutsche Zeitung. Na Zemanovu cestu do Moskvy už kývl i premiér Sobotka, který před nedávnem prohlásil, že by odmítnutí účasti na oslavách považoval za urážku padlých. „Já jako premiér ani jako vláda nebudeme problematizovat účast prezidenta republiky při této konkrétní slavnostní příležitosti v Moskvě,“ zdůraznil Sobotka.

U některých členů vlády by i přes tato doporučení mohlo proplacení Zemanovy květnové cesty do Moskvy narazit. Proti se v reakci pro Lidovky.cz postavil ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) či ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Pelikán uvedl, že sice ještě návrh na proplacení prezidentovy cesty neviděl, v principu se mu to ale vůbec nelíbí. Nemyslí si, že by se Česká republika měla této akce účastnit. Lidovecký ministr zase prohlásil, že pokud bude v programu cesty i oficiální účast na vojenské přehlídce v Moskvě v době, kdy slavíme tak významné výročí, a v situaci, kdy Rusko podle jeho názoru uskutečnilo bezdůvodnou agresi na Ukrajině, pak takovou cestu nepodpoří.

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek a ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) potřebují pro své rozhodnutí více informací. „Rozhodnu se podle toho, co se na zasedání vlády k tomuto tématu objeví. Argumenty pana ministra Zaorálka zatím neznám. Obecně zastávám názor, že historické události by se neměly s aktuální politikou prolínat,“ tvrdí Herman. Bělobrádek uvádí, že se rozhodne podle diskuse na vládě a podle programu cesty, který v současné chvíli nezná.

„Tady přece nejde o žádnou úhradu, to je vše, co k tomu řeknu,“ zněla reakce ministra obrany Martina Stropnického (ANO). Šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš prezidentovi cestu zakazovat nehodlá. „Nejsem nadřízený prezidenta, je to hlava státu, která nese zodpovědnost za svoje rozhodnutí. Také má svůj schválený rozpočet, se kterým nakládá podle svého uvážení,“ uvedl Babiš.

Podporu má Zemanova cesta do Moskvy u ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové Tominové (ČSSD). „Spíše cestu podpořím. Rusko a jeho úloha se nedají oddělit od událostí 2. světové války a jejího konce, jakkoli je dneska kontroverzní,“ myslí si sociálnědemokratická ministryně.

Celá anketa k přečtení ZDE

Podle informací zveřejněných v deníku Právo jsou náklady na prezidentův moskevský pobyt odhadovány na 660 tisíc korun. Není v tom ale zahrnuta částka na leteckou přepravu a zajištění ochrany ústavních činitelů. Cesty se má účastnit maximálně devět lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…