Ještě roky... Prymulova vážná slova o tom, co nás čeká. S virem je to trochu jinak

20.04.2020 11:24

Epidemiolog Roman Prymula se v sobotním vydání Lidových novin vyjádřil k pandemii koronaviru. Podle jeho slov by se s virem měla setkat většina lidí. Ideální by dle jeho slov bylo, kdyby nemocí prošlo 60 procent populace, a to bez příznaků.

Ještě roky... Prymulova vážná slova o tom, co nás čeká. S virem je to trochu jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Prymula

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula varuje před tím, aby počet nakažených narůstal skokově, protože to bychom se pak museli vracet k těm nejpřísnějším omezením. Zároveň uvedl, že roušky nám v každodenním životě zůstanou.

Anketa

Souhlasíte se zvýšením koncesionářského poplatku pro ČT?

2%
98%
hlasovalo: 28691 lidí

"Pokud nechceme, aby nám skokově rostl počet případů, na jejichž léčbu bychom pak nemuseli mít dostatečné kapacity, pak si budeme muset zvyknout, že některá opatření zůstanou v platnosti ještě řadu měsíců. Zkrátka se budeme muset mnohem častěji mýt, používat dezinfekci a zřejmě také nosit roušky. Byť se samozřejmě může stát, že dojde k nějaké specifikaci a povinnost mít roušku, bude jen pro některé příležitosti. Riziko opětovného zhoršení situace tu totiž bude ještě poměrně dlouho," podotkl Prymula.

Když dostal otázku, zda přemýšlí nad tím, co může přiijít po létě a co buudeme dělat, když křivka opět vystřelí, odvětil, že v případě, kdyby se k něčemu takovému schylovalo, budeme o tom mít signály mnohem dříve. "V horizontu 14 dnů až jednoho měsíce například uvidíme, zda jsme současné masivní rozvolňování omezení schopni uřídit. Některé jiné země, například Singapur, šly cestou inteligentnějších opatření, kdy se snažily vytipovat pouze rizikové úseky populace. Jenže se ukázalo, že se to příliš nedaří a musí se tak vracet k plošným opatřením. V řádu měsíců teď bude situace ve všech zemích světa podobná – restrikce se budou rozvolňovat a následně i vracet tak, aby byl virus pod kontrolou. Myslet si, že všechna omezení zrušíme a prostě se vrátíme do normálu, je bláhové," podotkl jasně Prymula.

Zároveň však uklidňoval, že v plné síle snad nebude nutné opatření vracet ani při opětovném nárůstu. Spoléhá mimo jiné na chytrou karanténu, která nějaká procenta z potenciálního nárůstu počtu nakažených podle jeho slov umaže. "Ostatní opatření budeme opakovaně posuzovat a vytipovávat největší hrozby. To ale musíme dělat kontinuálně a ne na základě plánu na půl roku dopředu," uvedl.

Anketa

Má prof. Roman Prymula, předseda krizového štábu, vaši důvěru?

93%
7%
hlasovalo: 33475 lidí

"Pokud chceme s virem žít v rozumné symbióze, budeme se muset řídit zdravým rozumem. Říct si, že pokud jsem v místě s větším počtem lidí, roušku si zkrátka nasadím. Až budu s rodinou na zahradě nebo sám v lesích či na horách, mít ji nebudu. Všichni bychom k tomu tak měli přistupovat," dodal. 

Statisticky se tu podle jeho slov potkalo s virem velmi malé procento lidí. "Máme před sebou tedy ještě dlouhou cestu. Přitom ale nemůžeme nechat epidemii proběhnout skokově, protože by počet osob ve vážném stavu přerostl naše kapacity. Proto bude cesta k tomu ideálnímu stavu trvat několik let, nikoliv týdnů či měsíců. To není úplně optimistický výhled, proto musíme doufat, že se podaří nalézt efektivní lék či vakcínu, abychom nemuseli dalších několik let dodržovat opatření podobná těm dnešním," poznamenal dále Prymula a dodal, že válka s virem bude dlouhodobá a je nutná, aby lidé dodržovali současná opatření a nedošlo opět k exponenciálnímu vývoji.

"Ideální by bylo zjištění, že 60 procent populace nemocí prošlo v bezpříznakové formě. To bychom slavili velký úspěch, protože už by nám mnoho nehrozilo. Jenže to je futurologistická, nereálná možnost. Spíše si myslím, že skončíme na tom druhém pólu očekávání a zjistíme velmi nízké zastoupení dříve či aktuálně nakažených. Pravděpodobně nás čekají měsíce, ne-li roky, další práce," uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…